Bier, cider, boot & Trein

Wederom naar East Anglia

Posted by Treinjan op 03/02/2020

28 januari – 2 februari

Aanleiding tot dit reisje gaf in eerste instantie het grote Camra Winter Ales festival (GBBF Winter), de week erna in Birmingham. Dat was me echter ietwat te groot, te duur en kwam ook qua datum niet goed uit. Toen ik echter de festivalagenda in What’s brewing bekeek stond erboven een Winter Ale festival in Colchester. En vrijwel op dat moment kwam er een mail van Stena met een aanbieding voor de veerdienst naar Harwich, korting op overtocht, hut en maaltijden. Tsja…
Dinsdagmorgen na de koffie met bus, trein en metro naar Hoek van Holland om in te schepen op de Stena Britannica. Ik wilde de dagboot nemen omdat ik vanavond niet ver te reizen heb, maar ik heb ook geen keus, de Hollandica ligt nog in dok! Inchecken kan tot 13:30 maar ik ben er al een uur eerder. Ook op de dagboot heb ik een hut gereserveerd, die zijn dan half geld en het is prettig om een rustig plekje te hebben met eigen badkamer. Als de boot vertrekt ga ik goed ingepakt even aan dek, daar blijf ik niet lang want er staat een gure wind. De zee is tamelijk ruw maar daar heb je aan boord van dit schip niet veel last van. Een rustige middag onderbroken door een kop thee in een van de lounges en een bezoekje aan de winkel. Ik heb ook het diner tevoren geboekt in het à la carte restaurant, smaakt prima, erbij een Lagunitas IPA.

Aankomst in Harwich zou om 19:45 lokale tijd zijn, maar de ontscheping begint pas een half uur later. De eerste verbinding naar Colchester Town station is dan de direkte trein naar London Liverpool Street met overstap in Colchester en dan nog 10 minuten lopen naar mijn hotel in het oude centrum.
Woensdag na een uitgebreid ontbijt even kort rondkijken rond de Highstreet en dan naar het busstation. Doel is de plaats Tiptree, waar Walker & Sons jams, marmelades, chutneys en andere preserves maakt. Eerst koffie in de Tearoom, dan een bezoek aan het museum en daarna naar de winkel, waar ik me redelijk weet in te houden. Weer terug naar Colchester, de potjes naar mijn kamer brengen en dan verder rondkijken, met name in het Dutch quarter, een rustige woonwijk vol met oudere huisjes. De Dutch in kwestie waren protestanten uit Vlaanderen die gevlucht waren voor het Spaanse bewind. Dan naar het Colchester Arts centre, een voormalige kerk, voor een eerste bezoek aan het festival. Het is er al druk en de grijze hoofden overheersen. Er is een stand met pasties en pies, maar ook kazen en Scotch Eggs, bepaald niet te versmaden. Na enkele ciders en bieren doe ik nog wat boodschappen en houd vervolgens een uurtje pauze op mijn hotelkamer. Later in de middag een tweede maal naar het festival, het is maar goed 5 minuten lopen. Nu heb ik wel een zitplaats en kan in de loop van de late namiddag en vroege avond gezellig kletsen met wisselende tafelgenoten.
Donderdag na nogmaals een uitgebreid ontbijt rustig inpakken en daarna met een omweg naar station Colchester Town gewandeld. Nog een kop koffie op het stationnetje, dan de trein richting Londen tot Marks Tey, waar ik overstap op het lokaaltreintje richting Sudbury, een eerste kennismaking met een van de nieuwe, in dit geval driedelige, Stadler Flirt bi-mode (diesel én elektrische) treinstellen, class 755/3. Mijn bestemming is Chappel and Wakes Colne voor het East Anglian Railway Museum. Een klein stukje museum kan iedereen gratis bezoeken want dat is direkt vanaf het perron toegankelijk, voor de rest moet je een toegangskaart kopen, treinreizigers krijgen korting. Ik kan mijn koffer zolang laten staan in een hoekje van de winkel annex kassa en kijk uitgebreid rond. Een deel van een van de gebouwen is in gebruik bij een modelspoorclub, daar mag je ook rondkijken. Warme lunch in een treinwagon, daarna nog even snuffelen jn de museumwinkel, dan op weg naar Great Yarmouth via Marks Tey, Colchester en Norwich. Het is wat verder lopen naar mijn hotelletje, dat ligt maar zo’n honderd meter van de boulevard. Avondeten in een restaurant aan de boulevard, Grieks getinte gerechten en een groot glas cider.
Vrijdagmorgen na een heerlijk rustige nacht en een goed ontbijt eerst nogmaals naar de boulevard, dan naar het Minster. Deze kerk is deels oud (12e eeuw) en deels jong (20e eeuw). In 1942 is de kerk zwaar beschadigd door een bombardement, uiteindelijk stonden alleen de buitenmuren en de toren nog overeind. Pas in de loop van de jaren vijftig is men begonnen met herbouw, in 1961 is de kerk opnieuw gewijd. Daarna wandel ik verder naar het station en koop aan het loket een Wherry line senior day ranger, een dagkaart voor Great Yarmouth – Norwich – Lowestoft. Iedere zestig-plusser krijgt deze kaart met 33% korting, daar hoef je geen Senior Railcard voor te hebben. Greater Anglia biedt op nog twee dagkaarten in Norfolk en Suffolk dezelfde korting. Daarmee reis ik ook inderdaad via Norwich naar Lowestoft, in dit geval zelfs zonder overstap!
In Lowestoft ga ik een kijkje nemen bij de Green Jack brewery, een traditionele brouwerij opgericht in 1993. Sinds 2009 is ze gevestigd in een voormalige visrokerij en diverse bieren hebben namen die verwijzen naar de visserijgeschiedenis van Lowestoft. Op vrijdag kun je langskomen voor een rondleiding, ik had een mailtje gestuurd en werd vriendelijk ontvangen. Aangezien ik wel enige kennis heb van het brouwproces en ook niet geheel onbekend ben met Real Ale, kon de eigenaar van de brouwerij het basisverhaal overslaan. Tussen de moutvoorraad (van Crisp, Simpsons en Weyermann) iets over de geschiedenis van brouwerij en gebouw, dan naar beneden voor een blik op de installatie. Er staan een heetwatertank, een beslagkuip, twee brouwketels van verschillend formaat en een heel stel gistingstanks. De huisgist, het is overigens nog steeds de gist waarmee de brouwerij ook gestart is, is zeer robuust. De brouwerij moet het hele jaar in bedrijf blijven en de vergistingstemperatuur mag niet te hoog worden anders komt de gist “in opstand”. Vrijwel de hele productie wordt op cask afgevuld, een klein deel wordt met de hand gebotteld in driekwart liter flessen met beugelsluiting. Na deze snelle privé rondleiding loop ik naar de Triangle Tavern die fungeert als brouwerijcafé. Hier word ik al verwacht, ik krijg een voor een alle negen Green Jack bieren die op de tap staan te proeven, met daarbij nog wat te eten. Aan het eind mag ik dan nog kiezen van welk van de negen ik nog een pint wil drinken. Ik beperk me tot een half, die proefglaasjes waren niet zo klein en werden goed vol geschonken. Daarmee zit de proeverij erop en wandel ik terug naar het station en ga weer via Norwich terug naar Great Yarmouth. Alle treinen vandaag waren van het type 755/3 of /4. Nog een paar boodschappen, even langs mijn hotelkamer en dan nog een lekkere vismaaltijd, daarbij alleen water.
Zaterdag begint de thuisreis. Eerst moet ik met de bus naar Norwich vanwege werkzaamheden, maar dat heeft ook het voordeel dat ik de trein van een half uur later richting Londen heb en die wordt gereden met een 745/0 treinstel, net als de 755 uit de FLIRT-familie van Stadler, maar nu 12-delig en puur elektrisch. In Colchester stap ik weer over op een trein naar Colchester town, bekijk de ernaast gelegen resten van St, Botolph’s priory en loop dan naar de plaatselijke Tiptree-tearoom voor de middagmaaltijd, een ploughman’s lunch met kaas en thee als begeleidende drank. Dan nog een tweede bezoek aan het bierfestival waar het zeer druk is, desondanks heb ik dankzij de -onverwachte- aanwezigheid van een bekende, nog voor enige tijd een zitplaats. Wat later worden alle tafels en stoelen verwijderd en proeven we nog wat bieren buiten de kerk, temidden van enkele vaak zeer oude grafstenen. Ter afsluiting nog een Indiase maaltijd, voor mij met alleen water, dan naar Harwich en met de nachtboot terug naar Hoek van Holland. De ontscheping is nu wel op tijd, alle aansluitingen worden gehaald en nog voor koffietijd ben ik thuis.

Eén reactie naar “Wederom naar East Anglia”

  1. Linda Teders said

    Ah, dat leest toch weer als een zeer plezierige trip. Leuk hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: