Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

De reizen etc.

Reisverslagen 2003 – heden

Een overzicht van vrijwel alle meerdaagse buitenlandse reizen die ik alleen of in gezelschap heb gemaakt sinds het jaar 2005, plus enkele reizen uit voorgaande jaren die (deels) een bierig karakter hadden. Sommige verslagen zijn in meerdere delen.

———————————————–

Impressum/Achtergrond

De eerste aanzet van deze site stond (als homepage) on-line in september 2004 en was gemaakt met 1st Page 2000; enige tijd later ben ik overgestapt op het programma HTML-kit. Begin 2008 besloot ik tot grootscheepse vernieuwing, wat resulteerde in deze WordPress-blog (online sinds februari 2008).
Het resultaat bekijk ik normaal gesproken alleen met de browsers Firefox, Opera en Chrome.
Nota bene:
De informatie over festivals en verbindingen geef ik naar beste weten.
Ik ben afhankelijk van informatie die anderen ter beschikking stellen.
Bijdragen zijn altijd welkom.
Ik ben niet verantwoordelijk voor de inhoud van externe links.

Zoals de meeste Nederlanders van mijn generatie betrof mijn eerste kennismaking met bier het (in)fameuze “pilsje” (Vlamingen zouden “pintje” zeggen), dat overigens niet zoveel met echte pils te maken heeft. Later ontdekte ik het trappistenbier. Dat was al wat meer naar mijn smaak. De planken van de plaatselijke slijterijen werden wat nader bestudeerd, maar de bierkeuze was indertijd niet zo groot als nu, en een bierspeciaalzaak was er toen niet in het Leidse.
Mijn belangstelling voor bier was echter wel gewekt, maar is eigenlijk tot begin jaren negentig op een vrij laag niveau gebleven. Toen op een dag mijn vader een brief in de bus kreeg met de vraag of hij wilde deelnemen aan een bierproefpanel heb ik daar op gereageerd. Na een drietal selectierondes die dienden om uit te vinden of mijn reuk- en smaakorganen op voldoende niveau werkten, en of ik in staat was mijn bevindingen onder woorden te brengen, ben ik begin 1992 begonnen aan een opleiding tot bierproever, bij de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude, vlakbij Leiden.
Eind ’92 begon het echte “proefwerk”, dubbelblind zeg maar: geen informatie vooraf en zwarte glazen. Je werkte dan een lange lijst eigenschappen af (op de computer) en dat meestal acht keer per sessie.
Zo nu en dan hielden we ons in aparte sessies ook bezig met het uiterlijk van bier, de bieren werden dan ingeschonken in normale heldere glazen. Incidenteel proefden we wel eens frisdranken en sappen, en later vrij regelmatig ook ciders.
Na ruim 21 jaar ben ik per eind 2013 gestopt met proeven bij Heineken.
Al tijdens de opleidingsperiode kregen we zo nu en dan extra info over bieren, met name over andere biertypes, over clubs en verenigingen (w.o. PINT), en over boeken en televisie-programma’s. Zo kwam de Beerhunter in beeld, en het boek “Grote Belgische bieren”. Ik ben lid geworden van PINT, bierfestivals gaan bezoeken en literatuur gaan verzamelen. In 1998 was ik betrokken bij het opzetten van de BierProefClub Leiden, en in ’99 ben ik lid geworden van OBER (OBP / Zythos); voordien was ik al lid van OBP landelijk.
Toen ik eenmaal de nodige ervaring in het festivalbezoek had, ben ik een agenda gaan maken, eerst als rondzendbrief voor biervrienden en -kennissen, later als homepage. Daar ik de oorspronkelijke opzet te rommelig en te bewerkelijk vond worden heb ik de homepage vervangen door deze weblog/site.
De laatse jaren is mijn belangstelling voor gedestilleerde dranken sterk toegenomen, in eerste instantie vooral whisk(e)y, later ook andere distillaten, vooral als ze houtgerijpt zijn. Jenever, rum, bierbrand, kruidenbitters, fruitbrandewijnen, zelfs tequila (reposado/añejo) vind ik ook vaak de moeite waard.
Tenslotte heb ik ook een groeiende belangstelling voor cider / Apfelwein.

 
%d bloggers liken dit: