Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Wijn, whisky, bier en appelwijn

Posted by Treinjan op 30/11/2015

November 2015, Weinfranken – Bierfranken – Hessen.

Heenreis op donderdag met geboemel in Nederland en Duitsland, zodoende aankomst in Keulen + 30. Vertrek is dan +  20 (volgens dienstregeling 16 minuten oponthoud in Keulen). Gezien mijn zeer ruime overstaptijd in Frankfurt voor mij geen probleem, helemaal als je aansluiting ook weer te laat vertrekt. Aankomst in Karlstadt am Main (Unterfranken) is dan vrijwel op tijd.

Karlstadt-Mühlbach

Karlstadt-Mühlbach

Een kwartiertje lopen brengt me bij mijn eerste verblijfadres van deze reis, een Weingut in het Stadtteil Mühlbach, aan de overkant van de Main. Geen restaurant, maar tot en met zondag is er wel Heckenwirtschaft, dat wil zeggen dat de wijnen van het bedrijf geproefd kunnen worden met een hapje eten erbij, relatief eenvoudige gerechten; in dit geval zijn ze driemaal in het jaar voor ongeveer een maand geopend. Het is erg druk, dus als ik mijn bord en glazen (wijn én water) leeg heb, trek ik me terug op mijn kamer en ga niet te laat naar bed (ben weer eens verkouden).
Na een lekker ontbijt verkenning van de Altstadt, er zijn nog diverse stadstorens, muurdelen en vele oude gebouwen bewaard. Voor het middageten neem ik de trein naar Würzburg en daar de bus verder het centrum in. De Weinstube van het Bürgerspital is een prima plek om hun wijnen te proeven en de keuken is ook niet bepaald slecht. Alle beschikbare wijnen kunnen per 0,1 liter geproefd worden, het worden een Silvaner en een Riesling. DSCN1917In de middag met de bus omhoog naar de Festung Marienberg voor een kleine rondwandeling en bezichtiging. Na de thee neem ik deel aan een rondleiding door het wijnbedrijf van het Juliusspital waarbij we natuurlijk ook het een en ander te proeven krijgen. Avondeten bij een andere Heckenwirtschaft in Karlstadt met een Rivaner halbtrocken.
Zaterdag reis ik wat rond door Unterfranken, middageten in het plaatsje Heigenbrücken, middenin de Spessart. Dan door naar Blankenbach in de Kahlgrund op de grens van Franken en Hessen. Deze regio produceert Apfelwein en Kelterei Hofmann in Blankenbach heeft ook een restaurant.  Ik probeer drie versies, eerst de Apfelwein met water (sauer), dan puur en tenslotte bij wijze van dessert een Apfelwein met kersensap, wat zoeter maar niet té. De terugreis naar Karlstadt is in het donker, tijd voor lezen.


Zondag neem ik wederom de trein naar het westen, nu bij aanmerkelijk beter weer. In Aschaffenburg bezoek ik het whisky-festival Whisky Pur. Middageten in het nabije Schloss Johannisburg, de jas kan daarbij gewoon in de garderobe blijven, zo warm is het. Op de menukaart een mij onbekend bier, Pompejanus, een droogehopte pils, gebrouwen door het Brauhaus Wiesen. Dan weer terug naar het festival en later met enkele aankopen terug naar Karlstadt. Avondeten in een op visgerechten gespecialiseerd restaurant in de Altstadt, met een glas Müller-Thurgau halbtrocken.

Maandag verplaats ik me  naar Bamberg. Het is niet ver reizen, als je geen bezwaar hebt tegen boemelen kan het zelfs zonder overstap. Ik doe bij aankomst in Bamberg mijn koffer in een kluis en reis met dezelfde trein terug naar Zeil am Main, voor bockbier en eten bij Göller. Het bier is donker(rood)bruin en helder, heel complex van smaak: moutig met iets gebrands, wat rood fruit  en pure chocolade, ook wat koffie en ook nog hop. De volle smaak maskeert de alcohol, het bier is gevaarlijk doordrinkbaar. Terug in Bamberg neem ik de bus naar mijn Ferienwohnung. Na inchecken een rondje boodschappen, daarna avondeten bij Klosterbräu, waar ik al heel lang niet geweest was, ook al omdat diverse goede bekenden twijfels over de bierkwaliteit geuit hadden. Het Schwärzla viel alleszins mee en het eten was ook in orde.
DSCN1940Dinsdag is de eerste dag van de Brau Beviale in Neurenberg, ook woensdag en donderdag bezoek ik deze beurs. Dindagavond nog met vrienden, die ook de Brau bezoeken, gegeten in Bamberg, nota bene buiten, zij het wel met de jas aan. Natuurlijk een bier bij de maaltijd, ik ben nu per slot in Bierfranken (Kellerbier van St. Georgen-Brau, Buttenheim).
Woensdag is er om 12 uur een “lunch” voor de pers waarbij de resultaten van de European beer Star bekendgemaakt worden, enkele bieren worden vooraf geproefd. Het buffet is zeer omvangrijk, je kunt zeer voldaan van tafel gaan. Terug in Bamberg eet ik nog een hapje bij restaurant Eckerts, met Huppendorfer Vollbier en het bier van de maand, een Rauchbier van Gänstaller.
Donderdag dan de laatste dag Brau Beviale, deze dag opent tevens de Food Trucks Messe. Halverwege de middag terug naar Bamberg en nog wat rondgekeken, avondeten bij Weinstube Bischofsmuhle. dat heeft een aardige wijnkaart, bieren van Zur Sonne in Bischberg en in het seizoen elke paar weken een ander bockbier, op dit moment is dat van Metzgerbrau Uetzing (Bad Staffelstein): amber met een waasje, hoppig en moutig, niet zoet, goed in balans en behoorlijk doordrinkbaar.

Vrijdagmorgen op mijn gemak opruimen en inpakken, dan nog een kop koffie op het station en met de trein naar Würzburg, middageten in de Juliusspital Weinstuben, dat is goed 5 minuten lopen vanaf het Hbf, dus een handige locatie. Wijnen en eten zijn heel goed, zij het niet goedkoop. Ditmaal proef ik een Rotling en een Schwarzriesling. Terug naar het station, per ICE naar Fulda met maximaal 250 kpu, en daarvandaan boemelen naar Wetzlar-Dutenhofen, waar ik ook weer een mini-appartement (ofwel kamer met keuken en badkamer) heb gereserveerd. Boodschappen in een nabije hypermarkt en een eenvoudige avondboterham op de kamer.
De hypermarkt heeft ook een zelfbedieningsrestaurant, daar ontbijt ik zaterdagmorgen en doe nog wat inkopen. Dan neem ik de trein richting Frankfurt tot Butzbach-Ostheim, waar ik naar Kelterei Müller wandel. De winkel is open, ik kan er enkele vruchtensappen en 1 soort Apfelwein proeven, van de andere 2 soorten neem ik een flesje mee. Na even rondkijken in het plaatsje (er staat een interessante oude kerk) terug tot Giessen. Middageten in Gasthausbrauerei Alt Giessen, met een glas Helles en een glas Liebig Ale, een pale ale, niet verkeerd, ook het eten is niet verkeerd en bepaald niet weinig.. Daarna kijk ik nog wat rond in Giessen en rijd dan via Wetzlar terug naar Dutenhofen, het is begonnen te regenen dus ik blijf verder “thuis”, na de tamelijk overvloedige middagmaaltijd heb ik ook geen behoefte aan iets anders dan een broodmaaltijd.

Wetzlar

Zondagmorgen naar Wetzlar, dat een fraaie oude binnenstad heeft, deels op een heuvel gelegen. Een snelle kop koffie, dan even de dom in, tussen de katholieke en de evangelische diensten door. Na nog wat meer rondkijken weer naar het station en via Giessen naar Marburg. Middageten in een Grieks restaurantje met Früh Kölsch (!), daarna wilde ik de stad wat nader bekijken maar het begint te regenen. In het zuiden van Hessen is het beter weer, dus per sneltrein naar Frankfurt waar het zelfs tamelijk zonnig is. Nog wat rondrijden met de tram, avondeten bij Zur Buchscheer met twee verschillende ciders.
Maandagmorgen eet ik de koelkast leeg, pak in en reis eerst tot Dillenburg voor een kop koffie. Dan via Siegen naar Siegburg waar de koffer in een kluis gaat en ik naar het Siegburger Brauhaus (Abteibrauerei) loop voor een late middagmaaltijd: Königsberger Klopse met eerst een glas Michel en daarna een Siegburger. Daarna in de regen terug naar het station, door naar Keulen. Hier nog een paar inkopen gedaan en dan via Utrecht terug naar Leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.