Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

GBBF 2003

Posted by Treinjan op 15/08/2003

Bezoek aan het Great British Beer Festival, Londen 7-9 augustus 2003

Een vijftal Leidse Bierproevers verzamelen zich op Leiden Centraal voor de treinreis naar Schiphol (Corné, Hans, Jan, Jos en Richard). Op het vliegveld treffen we Mark die net van vakantie is teruggekeerd. Wij zessen staan geboekt voor de vlucht van 09.30 naar Londen Gatwick, die gelukkig goed op tijd is. Gatwick heeft ook goede spoorwegaansluitingen, en we komen vrij vlot aan in Victoria Station. Hier kopen we dagkaarten voor de Underground en gaan eerst naar het hotel nabij Earl’s Court. Na het inchecken reizen we met de metro verder richting Wimbledon, stappen uit net voor de trein de Theems oversteekt. Dat doen wij te voet om na een korte wandeling een door Hans uitgekozen pub te bereiken. Hier nuttigen we een stevige lunch en laven ons aan de eerste real ales. Dan wandelen we verder door Wandsworth naar Young’s waar we afgesproken hebben voor een rondleiding. Deze is voor het algemene publiek, dus voor ons iets te algemeen en oppervlakkig, maar dat mag de pret niet drukken. De rondleidster weet het basisverhaal goed te brengen, en ze ziet er niet slecht uit (laat de naam Claire maar eens vallen in bepaald gezelschap), maar voor haar is het hoogtepunt van de tour het bezoek aan de stallen, waar we ook de brouwerij-mascotte (de ram) kunnen zien. Daarna nog een glas in de brewery tap, met de mogelijkheid om souveniers aan te schaffen.

We wandelen op ons gemak verder naar een metrostation. Het wordt zo langzamerhand tijd om naar Olympia te gaan, naar het festival. Dit heeft zelfs een eigen metrostation. Binnen aangekomen valt allereerst op hoe groot dit festival eigenlijk wel is. De hoofdhal is enorm, en er zijn nog twee hallen, een niet veel kleinere opzij, en nog eentje achter de hoofdhal. Er zijn honderden real ales van het vat verkrijgbaar, vele tientallen ciders en perrys, plus vele buitenlandse bieren en ook nog eens diverse gebottelde ales. Voor ons is bijna alles nieuw, dus je begint zo maar ergens en ziet wel waar je uitkomt. De bieren worden in vrij grote hoeveelheden geschonken, dus de glazen laten rondgaan is aanbevelenswaardig. Het handigste is om een pintglas te nemen maar halve pints te bestellen, op die manier is het mogelijk het bier rond te walsen om meer geur los te maken. Verder kunnen we ons tegoed doen aan allerlei etenswaren, en boeken, t-shirts en allerlei souveniers aanschaffen. Het festival sluit om 22.30, maar we zijn voor die tijd weg, want langzamerhand behoorlijk moe. Bij aankomst in het hotel blijkt Arjan daar inmiddels gearriveerd, en hij gaat samen met een paar van de groep nog een glas drinken in de pub op de hoek, de anderen duiken er alvast in.

Vrijdagmorgen een bescheiden engels ontbijt (bacon, ei, toast en marmelade), daarna met de metro naar het westen, naar Chiswick, voor een bezoek aan de andere grotere Londense brouwerij, Fuller’s. De rondleiding hier staat op een biertechnisch hoger peil dan gisteren, en wordt gevolgd door een uitgebreide proeverij; de rondleider heeft snel door met “kenners” te maken te hebben en haalt ook nog een paar flesbieren tevoorschijn. Naderhand worden nog diverse zaken aangeschaft in de winkel naast de brouwerij, en we eten vervolgens in de pub op de hoek. Daarna terug naar het dichtstbijzijnde metrostation en even naar de City, om even bij de Houses of Parliament rond te kijken (voor een enkeling is dit het eerste bezoek aan Londen). We gaan vanwege de hitte al snel weer terug naar Olympia, want daar hebben ze air-conditioning (puf, puf, hijg, hijg, zucht van verlichting). Op het festival word ik ook meteen lid van Camra, en koop vervolgens de nodige boeken, allemaal Camra-uitgaven, waar ik nu zoveel korting op krijg dat ik mijn lidmaatschapsgeld er bijna meteen weer uit heb! Ook de andere leden van het gezelschap doen diverse aankopen, die variëren van boeken, via bartowels en pennen, tot potjes biermosterd en overjarige flesbieren. Bij het proeven worden nu ook steeds vaker ciders meegenomen, en later op de avond heb ik even genoeg van al dat tamelijk “platte” spul en koop een fles geuze, waar meerdere personen interesse in blijken te hebben…… . Als we het festival verlaten overvalt de hitte ons als een lauw bad, en de zweetlucht in het metrotreinstel is formidabel! Gelukkig is Earl’s Court maar 1 halte verder…….

Zaterdag ontbijten en inpakken. De tassen kunnen in het hotel blijven. We wandelen een stukje door de wijk en komen uiteindelijk bij het Science Museum, waar in de openlucht (en gelukkig ook in de schaduw) een grote fototentoonstelling is van allerlei bizondere landschappen. We brengen hier de tijd door tot we weer naar Olympia kunnen gaan, waar de laatste proefdag om 12.00 begint. Het is nog tamelijk rustig als we binnenkomen, en we “veroveren” meteen een tafel. Rustig proeven we de laatste bieren en ciders, en slaan nog wat te eten in. Dan terug naar het hotel, bagage ophalen, door naar Victoria station, en per Gatwick Express naar het vliegveld. Daar blijkt onze terugvlucht behoorlijk vertraging te hebben, en we zijn uiteindelijk zo’n twee uur te laat terug op Schiphol, maar niet te laat om nog een trein naar huis te halen, ongeacht eenieders bestemming. Gelukkig is het morgen zondag, hebben we nog een dag om bij te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: