Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Keulen en Benrath

Posted by Treinjan op 05/08/2003

Weekeindje Keulen & Benrather Bierbörse, 2-3 augustus 2003

Nadat in de voorgaande jaren al vele Belgische bierfestivals bezocht waren werd het tijd om ook eens in Duitsland te gaan kijken. De Bierbörse in Düsseldorf-Benrath kwam daarvoor in aanmerking. Natuurlijk was een dagtocht ook mogelijk geweest, maar het zou leuker zijn om iets meer tijd te nemen en wat verder rond te kijken. Daarbij ging de voorkeur uit naar Keulen. In de zomermaanden zijn er soms gunstige aanbiedingen van hotels, waardoor de overnachtingsprijs per persoon niet te hoog oploopt. En via internet was het inderdaad eenvoudig te regelen. Een overnachting van zaterdag op zondag betekent ook dat je voldoet aan de voorwaarden voor goedkope treinkaartjes (superretour apex-7), en dan is er nog de samenreiskorting. Op die manier zijn reis, overnachting en ontbijt in ieder geval heel betaalbaar.

Het reisgezelschap, bestaande uit Corné, Hans, Jan en Richard verzamelt zaterdagmiddag op station Leiden. Eerst boemelen we naar Utrecht, daarvandaan is het 2 uurtjes per ICE naar Keulen. Van het Hauptbahnhof te voet naar het hotel, waarbij diverse bezienswaardigheden al vluchtig bekeken kunnen worden. Na het inchecken en een kort bezoek aan de kamers maken we een begin met onze Kölsch-tour. We bezoeken met name diverse gelegenheden op en rond de Alte Markt, alsmede de Malzmühle vlakbij ons hotel. Voor drie van de vier is dit een eerste kennismaking met Keulen en Kölsch, en het bevalt goed. De hoge temperaturen van deze zeer warme zomer zorgen voor de nodige dorst, en Kölsch, steeds vers geserveerd in kleine glazen (0,2 liter) smaakt dan zeer goed. De subtiele verschillen tussen de diverse merken zorgen dat we steeds opnieuw zorgvuldig proeven; een tweede glas wordt dan eventueel wat meer als dorstlesser gedronken.

De volgende morgen doen we ons tegoed aan het zeer uitgebreide ontbijtbuffet. Aldus gesterkt verlaten we het hotel, wandelen naar het station met nog een kort bezoekje aan de Dom, en nemen een sneltrein die ook stopt op station Düsseldorf-Benrath. Slechts 200 meter van het station staan al de eerste stands. We lopen de hele voetgangerszone af om een idee te krijgen van wat er allemaal te halen is. Het ziet er veelbelovend uit! We beginnen aan het uiteinde met proeven en werken vervolgens in een rustig tempo de stands af. Daar de serveergrootte tot een halve liter kan zijn haalt iedereen steeds een ander bier, en laten we de glazen rondgaan. Met wat te eten tussendoor (waar we niet heel vroeg mee hoefden te beginnen, we hadden immers een zeer goede bodem gelegd…..) kunnen we zo voorkomen dat de alcohol de overhand krijgt. Daarbij is het meegenomen dat de meeste bieren niet veel meer dan 5 vol% alcohol bevatten. Met de heersende temperaturen heb je ook niet zoveel trek in een Bock, en een Doppelbock komt al helemaal niet in aanmerking.

Aan het eind van de middag zijn we weer terug bij het station, en reizen terug naar Keulen waar we op de ICE naar Nederland wachten. Als we instappen blijkt dat de airco in de wagon waar onze plaatsen zijn is uitgevallen. Gelukkig vinden we vrijwel meteen goede plaatsen in een aangrenzende wagon, in een kleine coupe waar we gevieren alle ruimte hebben. Onderweg bespeuren we wel enige nadorst, zodat de aangeschafte flessen mineraalwater goed van pas komen. Het reisje is goed bevallen, en we kunnen ons nu gaan opmaken voor de reis naar Londen en het GBBF die een paar dagen later zal plaatsvinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.