Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Bier, cider en whisky in East Anglia

Posted by Treinjan op 23/02/2019

Februari 2019

Een groep van negen personen verzamelt zich zondagmiddag in Maassluis, ten huize van organisator Hans. Met twee auto’s gaat het naar een restaurant vlakbij de veerhaven van Hoek van Holland. Vervolgens inschepen op de Stena Hollandica (!) voor de overtocht naar Harwich. Aan boord wordt ook genoten van zelf meegebracht bier, de selectie in de bars is tamelijk beperkt. Maandagochtend gaat de vroege ontscheping (06:30 locale tijd!) redelijk vlot, dan eerst even pinnen en daarna door naar onze eerste stop, een pub in Woodbridge waar we ontbijten, de meeste reizigers hadden gekozen voor een full english breakfast, daarbij thee of koffie.

Vervolgens naar Southwold aan de kust van Suffolk waar we rondleidingen volgen bij Adnams, eerst de brouwerij, dan de distilleerderij. Adnams staat midden in het plaatsje en er moet vaak gewoekerd worden met de beschikbare ruimte, het brouwerijgebouw is dan ook zeer vol en wat onoverzichtelijk. Maar alles kan toch goed bekeken worden en de rondleidster weet genoeg te vertellen. De rondleiding eindigt in het proeflokaaltje met vele bieren van het vat of uit fles of blik. Daarna middageten in een hotel-restaurant vlakbij, vantevoren afgesproken en vlot en goed geserveerd. Een uurtje later zijn we weer bij het bezoekerscentrum van Adnams voor de rondleiding door de distillery. Deze is in het voormalige brouwhuis gebouwd, heeft meer ruimte en is beter in zijn geheel te aanschouwen.

Kolommen flankeren een alambic, maar in een ruimte ernaast staat nog een tweede alambic, speciaal voor de whisky, alsmede een alambic met erop nog een kleine kolom voor de gin. Dan een blik in de kelders, in het vatenmagazijn liggen vooral veel in Frankrijk gemaakte nieuwe vaten. We blijven in de kelders voor een proeverij met wodka, gin en whisky.

Na een bezoek aan de winkel van Adnams rijden we door richting Norwich. Nog een bezoek aan een supermarkt om ontbijtspullen in te slaan, dan naar ons verblijfadres in Spixworth nabij Norwich. Als we ons voorlopig geïnstalleerd hebben gaan we per taxi(busje) naar de Fat Cat brewery tap, voor avondeten (kaasplateau met stokbrood etc.), bier, cider en natuurlijk een rondleiding door de brouwerij. De rondleider weet ons met veel humor alles te vertellen en we krijgen veel te zien en te proeven, daar gaan we later aan tafel nog een tijdje mee door. Wederom per taxi/busje terug naar Spixworth hall.

Ook dinsdag maken we gebruik van taxi’s. Na een zelfbereid cooked breakfast (bacon, worstje, roerei, bonen in tomatensaus, gebakken paddestoel en tomaat plus toast, jawel!) gaan we naar de Wildcraft Brewery, gevestigd in een schuur achter een boerderij in Buxton, een eindje naar het noorden. We krijgen een wederom met veel droge humor doorspekte toelichting en kunnen een half dozijn bieren proeven.

Iedereen kan uit de beschikbare voorraad een zestal bieren uitkiezen om mee te nemen. Een taxi rijdt daarna rechtstreeks naar het centrum van Norwich, de andere rijdt via Spixworth om de bierpaketten daar uit te laden. Lunch bij Brewdog in Norwich met een proefplankje bieren naar eigen keuze, daarna bezoeken we de kathedraal en nemen daar deel aan een rondleiding.

Nog wat rondkijken in het centrum, een kop thee met iets erbij en dan naar de eerste avond van het CAMRA GBBF Winter festival voor een enorme bierselectie plus een heel stel ciders.

De woensdag is in zekere zin een herhaling van de dag ervoor. We gaan per taxi naar de Chalk Hill brewery in Norwich voor een rondleiding, daarna bieren proeven in de bijbehorende pub (Coach and horses).

Daar ook geluncht, dan te voet de stad in en nog even rondkijken, de rest van de middag zijn we dan weer op het festival. De avondmaaltijd gebruiken we bij het St. Andrew’s Brewhouse, natuurlijk na een rondleiding. Dan lopen we naar de Fat Cat pub voor ale en cider, ook hier mogen we even “achter de schermen” kijken.

Met ditmaal drie taxi’s rijden we terug naar onze verblijfplaats.

Donderdagmorgen rijden we met de eigen auto’s naar de St. George’s distillery in Roudham, waar The English Whisky Company is gevestigd. We krijgen een uitgebreide rondleiding door de master distiller, dan een zeer interessante proeverij en sluiten af met een warme lunch.

Vervolgens kunnen we winkelen in de shop, waar het nodige lekkers wordt aangeschaft. We rijden dan in etappes terug naar Spixworth. Eerste tussenstop is bij de Wolf brewery in Attleborough waar een bag-in-box bier op ons ligt te wachten. Een korte rondleiding bleek toch ook nog mogelijk,

tevens werden nog een paar dingen aangeschaft in de winkel. Tweede tussenstop was een oude pub (The green Dragon) in het fraaie plaatsje Wymondham. Derde stop een supermarkt om nog het een en ander in te slaan voor de avondmaaltijd in Spixworth. Daar werd in de keuken een buffet opgesteld waaruit eenieder zijn/haar keuze(s) maakte. Verder kon een enkeling zich (nogmaals) uitleven in fikkie stoken, pardon de houtkachel laten branden.

Vrijdagmorgen laatste ontbijt, opruimen en inpakken. We rijden eerst een stuk naar het zuiden voor een bezoek aan de gecombineerde Earl Soham + Cliff Quay breweries. De brouwer is druk aan het werk maar maakt toch tijd voor ons. Ook hier nemen we nog iets mee uit de winkel. Lunch bij een fraaie oude pub in het dorpje Brent Eleigh, de Cock Inn, negenmaal Ploughman’s Lunch. Volgende stop is dan de Nethergate brewery in Sudbury, voor wederom rondleiding en proeverij plus desgewenst enkele aankopen. Dit is een grotendeels nieuwe installatie in een nieuw gebouw, met ook nog een kleine proefbrouwerij. Daarna rijden we deels in het donker naar Harwich voor de avondmaaltijd (plus bier of andere drank) in de Alma Inn. Laatste stop voor de boot is weer een supermarkt, ik sla daar bijvoorbeeld nog wat cheddar in, we hebben tamelijk luxe hutten met koelkast. Aan boord nog wat napraten en weer enkele meegebrachte bieren proeven en dan nog een relatief goede nachtrust, ontscheping in Hoek van Holland is op de wat fatsoenlijker tijd van 8 uur. We rijden naar Maassluis waar de bagage omgepakt wordt, dan door naar Schiedam, trein naar Leiden met overstap in Den Haag HS vanwege werkzaamheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: