Bier, cider, boot & Trein

Apfelweinmesse

Posted by Treinjan op 14/04/2015

Zondag 12 april

Apfelwein weltweit organiseert sedert enkele jaren een groot ciderfestival in Frankfurt, sinds vorig jaar in het Gesellschaftshaus Palmengarten, aan de rand van een groene oase in de stad, goed bereikbaar per OV. Entree is 24 euro, je krijgt dan een polsbandje en kunt de hele dag in- en uitlopen. Vervolgens huur je voor vijf euro een groot proefglas en kun je overal gaan proeven, zonder verdere bijbetaling. Meestal is de ingeschonken hoeveelheid goed voor enkele slokken, bij een hogere alcoholsterkte (dan de gemiddelde 5-7 %), beperkte voorraad of een erg prijzig produkt wil het wel eens iets minder zijn; soms moet je daarentegen tijdig “Danke” zeggen!

Enkele cider-appelrassen

Enkele cider-appelrassen

De keus is enorm, vooral Duitse producenten zijn aanwezig, de meesten komen dan uit Hessen maar ook elders in Duitsland wordt cider gemaakt. Verder kun je bijvoorbeeld ciders proeven uit Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Italië, Denemarken, Noorwegen, Ierland, Letland en zelfs Nederland. Grote afwezige is Engeland, terwijl het mij opvalt dat de tweede grote Duitse Apfelwein-regio, het Saarland en omstreken, niet erg ruim vertegenwoordigd is. Het publiek is zeer gemengd, zowel qua leeftijd als qua geslacht, je komt zelfs gezinnen met kleine kinderen tegen (appel- en andere fruitsappen zijn bij meerdere stands verkrijgbaar). Op diverse plekken staan flessen water en manden met stukjes brood, alleen het aanvullen van deze neutralisatoren schiet wat tekort, goed dat ik zelf al water en brood had meegebracht. Bij voldoende water- en voedselinname kun je het de hele dag (11 – 18 uur) uithouden, dat ik het rond 16 uur welletjes vond had vooral met het onderstel te maken, hoofd en maag (en lever?) werkten nog prima. Wat mij betreft een geslaagd festival, de volgende editie staat weer gepland voor de tweede zondag van april 2016.

2 Reacties naar “Apfelweinmesse”

  1. […] Houtgerijpt Apfelweinmesse […]

  2. […] naar het Gesellschaftshaus Palmengarten waar de Apfelweinmesse plaatsvindt: Apfelwein Weltweit (verslag). Ik blijf niet tot het einde, maar ga al eerder terug naar mijn hotelkamer, vooral om mijn voeten […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: