Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Van “pilsje” tot moutwijn

Posted by Treinjan op 02/12/2018

Een vrij drukke week die begon op zondagavond met een paar “pilsjes”. Ik houd er niet van om voor drank verkleinwoorden te gebruiken, maar dit waren inderdaad relarief kleine glazen en het bier erin was van een grote brouwerij iets buiten Leiden. Hoewel dit bier en vele andere in Nederland als pils betiteld worden voldoen ze naar mijn smaak niet echt aan de vereisten, vandaar dat ik ertoe neig in dergelijke gevallen toch het verkleinwoord te gebruiken.
Maandagavond werd het interessant: een proeverij bij Rootz in Den Haag, gegeven door Arvid Bergström. Thema: chocola en bier, hoewel in een gerechtje ook kaas verwerkt was. Interessante combinaties, slechts in 1 geval gewoon een stukje chocolade bij het bier, vaker een klein gerechtje.

Dan even pauze, dinsdag- en woendsdagavond moest er gewerkt worden.

Vervolgens donderdagavond wederom een proeverij, bij Kef in Amsterdam. Op 10 minuutjes wandelen van de pont vindt je in Noord een winkel en proeflokaal waar je een zeer ruime sortering kaas kunt kopen en proeven. Vier bizonder smaakvolle maar niet zeer alcoholische bieren waren uitgekozen door Elaine Olsthoorn (Wilde Chutney), met bij elk bier twee kazen. Verder crackers en brood plus water, regelmatig aangevuld. De bieren waren oplopend zurig, waarbij de vierde wel erg zuur was. De kazen waren altijd interessant en meestal lekker, de combinaties steeds (zeer) interessant.
Vrijdagavond dan een vluggertje, in een café in het centrum van Leiden werd een nieuw bier van brouwerij Leidsch Bier gepresenteerd, een kruising van porter en IPA (de naam Black India pale ale is en blijft een contradictie) die naar de drie hopsoorten is genoemd: Azacca, Citra en Ekuanot: (Black) ACE. Het bier smaakte me wel en deed me nadenken over een eventuele combinatie, met een kaas misschien?
Tot slot zaterdagmiddag de afsluitende klapper: het Stokersfestival in het Jenevermuseum in Schiedam. Heel klein maar zeer fijn met een heel interessante selectie van voornamelijk houtgerijpte moutwijnen en jenevers uit Nederland en België. Overigens kon je er ook bier proeven: vijfmaal Hertog jan GP. Toegang tot het museum en het festival was de normale toegangsprijs (gratis met Museum jaarkaart), voor het festival kon je muntjes à € 2,50 aanschaffen, glazen kreeg je bij elke stand (gelukkig geen gedoe met plastic bekertjes). Daarnaast werd er driemaal een proeverij gegeven met zeven verschillende distillaten, daaronder ook een whisky, hiervoor werd een bijdrage van 15 euro gevraagd. Alle moutwijnen en oude genevers (plus een eveneens gerijpte gin) van de in het algemeen kleine producenten die ik geproefd heb waren zeer de moeite waard. Gelukkig waren niet al die produkten ook beneden in de slijterij verkrijgbaar, anders was mijn tas nòg zwaarder geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.