Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Cider and cathedrals

Posted by Treinjan op 08/07/2018

Zuidwest en midden Engeland, juni 2018 [Interrail globaal 10, deel 2]

Donderdag aan het ein van de middag per trein naar Schiedam en vandaar met een metro-vervangende snelbus van de RET naar Hoek van Holland Haven. April vorig jaar begon de ombouw van spoor- naar metrolijn, dat had eigenlijk slechts een half jaar zullen duren! Ik loop door tot aan het begin van de wachtruimte en meteen gaan de toegangspoorten van de check-in open. De Stena Britannica is aanmerkelijk drukker dan vorig jaar maart, de eenpersoons buitenhutten waren al volgeboekt, dus ditmaal een iets kleinere binnenhut. Diner aan boord, bij de boeking meteen besteld, met een glas stout en koffie toe. Er is redelijk werkend gratis internet op dek 9, niet op de dekken 10 en 11, waar de hutten zijn. Omdat we morgen al vroeg van boord moeten maak ik het niet laat, om 05:30 lokale tijd wordt je gewekt, vanaf ongeveer 06:30 kun je van boord.
Het verlaten van het schip gaat redelijk vlot, er is (in tegenstelling tot vorig jaar) een goede loopbrug, zij het minder luxe als in Hoek van Holland. De controle gaat ook snel, er zijn weinig voetpassagiers. Met een directe en op het laatst drukke trein naar Londen Liverpool Street station, dan met de Underground naar Paddington Station, in- en uitchecken gewoon met mijn bankpas (contactless). Ontbijt (full English) in een Fullers pub in het station, met thee. Een uurtje later met een directe trein, waarin ik gelukkig nog een goede vrije plaats vind, naar Westbury in Wiltshire. Hier heb ik een kamer besproken in een B&B op 10 minuten lopen van het station, de ontvangst is hartelijk en ik mag uitkiezen welke van de beschikbare kamers ik wil. Daarna middageten in een pub vlakbij het station met eerst een glas cider en dan nog een glas ale, dat is dan voorlopig mijn laatste glas bier. Met de trein naar Bristol Temple Meads station, daar wat rondkijken, en verder met een bus naar het centrum, eerlijk gezegd maakt de stad vanuit de bus niet zo’ n geweldige indruk. De omgeving van de kathedraal ziet er al beter uit, ik kan nog net een korte blik naar binnen werpen. Het is dat ik een afspraak heb, anders had ik de Evensong bijgewoond, maar ik word verwacht bij een wijnhandel vlakbij voor een cider- en kaasproeverij. Met een klein groepje proeven we in een uur tijd vijf ciders en vijf kazen, met daarbij crackers en water. Een Franse cidre combineert prachtig met een in Cornwall gemaakte zeer overjarige Goudse (de kaasmaker is van Nederlandse afkomst). Dan drie Engelse ciders en kazen, waarbij de Stinking Bishop eruit springt (een zachte kaas, de korst wordt gewassen met de perry van Stinking Bishop peren) en tenslotte een Icecider uit Denemarken met een blauwschimmel-schapenkaas uit Devon. Op de foto ontbreekt de Icecider. In de nazit kan eenieder nog wat meer van haar of zijn favoriete combinatie(s) proeven. Ik loop terug naar het station, de afstand valt uiteindelijk wel mee, de bus maakte een behoorlijke omweg.

Zaterdag begin ik de dag met een inderdaad fantastisch ontbijt, verse aardbeien en bessen met yoghurt, gevolgd door een Full English met thee en sinaasappelsap, een goede basis om de dag te beginnen. Op het station van Westbury haal ik bij het loket een dagretour Bristol plus ferry hop on – hop off: voor 4 pond extra kan ik de hele dag gebruik maken van de waterbus die vanaf het station vaart en waarmee een groot deel van de binnenstad goed bereikbaar is. De stad laat zich zo van een veel betere kant zien dan vanuit de bus. Na wat toeristische dingen ga ik – nog steeds met de boot – naar de Bristol Cider Shop bij Wapping Wharf, waar een proeverij van perries op het programma staat. De winkel is een ware goudmijn, maar ik weet me in te houden (vrijwel alles zit in halveliters of groter en ik wil niet teveel hoeven meesjouwen). Hoewel ik na het ontbijt van hedenochtend nog niet veel trek heb eet ik toch een broodje op een beschaduwd bankje nabij het station en drink water alvorens naar de zaal te wandelen waar de Cider salon plaatsvindt (verslag). Na het festival ga ik naar de West Street kitchen, een eethuisje annex café even verderop, dat een speciaal menu aanbiedt en een speciale ciderblend heeft laten afvullen door een van hun vaste leveranciers. Standaard hebben ze al een forse collectie ciders in voorraad, voor deze gelegenheid nog meer, maar ik beperk me tot de speciale blend. Daarna nog een stukje taart en koffie toe, dan op mijn gemak naar Temple Meads gewandeld voor de trein terug naar Westbury.

Zondag ga ik wat rondreizen per trein. Eerst naar Exeter, verder per stoptrein naar Teignmouth. Je passeert daarbij de Dawlish seawall, waar de spoorlijn vlak langs de zee loopt. Nu met prachtig weer heerlijk om te doen, maar als het spookt is het andere koek (een voorbeeld op youtube), in 2014 is het een keer goed misgegaan. Een hapje eten (zeg maar fish and chips) met cider en even rondkijken, dan terug naar Exeter. Daar stap ik over op een trein naar London Waterloo tot Salisbury waar ik de avondmaaltijd gebruik in een indiaas restaurant nabij het station, alcoholvrij.

Maandag zijn dan twee beroemde kathedralen aan de beurt. Na weer zo’n fantastisch ontbijt reis ik via Basingstoke naar Winchester. De prachtige kathedraal valt vooral op door z’n enorme lengte, was ooit trouwens nog iets langer dan nu. Daarentegen ontbreekt een hele hoge toren, je kunt de kerk niet al van ver zien omdat er veel bebouwing omheen staat. Er wordt een toegangsprijs gevraagd, maar die is inclusief een interessante rondleiding. Op de terugweg naar het station koop ik nog een “lichte lunch” i.e. sandwiches en wat te drinken. Het treinverkeer naar en van Southampton, waar ik moet overstappen, is wat ontregeld maar dat werkt in mijn voordeel, ik haal een eigenlijk te krappe aansluiting dankzij een vertraagde vroegere trein. Al voor aankomst in Salisbury is de kathedraal te zien, de toren is de hoogste in het Verenigd Koninkrijk. In ongeveer 10 minuten wandel je van het station naar de kathedraal, die vrij toegankelijk is (maar men vraagt een vrijwillige bijdrage). Heel anders dan Winchester maar zeker zo interessant en mooi.  Net als in Winchester breng ik ook hier een bezoek aan de winkel waar altijd wel iets van mijn gading te vinden is, al was het maar een gids. Avondeten in een Italiaans restaurant, lekkere risotto en cider.

Dinsdag is het tijd voor de volgende verplaatsing. Na een laatste voortreffelijk ontbijt is het inpakken en afscheid nemen. Ik heb expres een wat tragere verbinding gekozen zodat ik slechts eenmaal hoef over te stappen in het rustige station van Gloucester, met ruim voldoende tijd om wat voor de lunch te kopen, anders had ik moeten overstappen in Bristol Temple Meads (druk) en Birmingham New Street (erg druk). Mijn bestemming is Beeston bij Nottingham, waar ik ook weer in een guesthouse een kamer heb gereserveerd. Vlakbij het station, maar in een rustige straat; zonder ontbijt maar met een kleine supermarkt vlakbij. Ook vlakbij is een heel goede pub, The Victoria Hotel (geen hotel meer overigens) met een prima keuken en een uitgebreid bieraanbod. De pub onderhoudt goede betrekkingen met In de wildeman in Amsterdam. Vanuit de “tuin” van de pub kun je zo perron 1 van station Beeston opstappen, wat ik na een goede maaltijd (met twee real ales) ook doe om nog even in Nottingham rond te kijken met de tram. Ik ga ook per tram terug naar Beeston, de tramhalte is echter een heel stuk verder van mijn hotelletje dan het station, zodat de trein praktischer is (en goedkoper!).

Woensdag maak ik een eenvoudig ontbijt klaar op mijn kamer (die naast de standaard waterkoker met theezakjes en instantkoffie voorzien is van een koelkastje en een magnetron, heel handig): crackers met marmelade en kaas, daarbij thee, melk en appelsap. Dan naar het station om daar bij het loket een dagkaart voor het graafschap Derbyshire plus enkele omliggende plaatsen te kopen, zeker in de senioren-uitvoering zeer betaalbaar. Daarmee gewapend stap ik in de trein naar Matlock in het Peak District. Uitstappen op Matlock Bath en een korte wandeling naar het station van de kabelbaan naar de Heights of Abraham, waar ik ook een heleboel korting kan krijgen als treinreiziger en “senior”. Na een kop koffie met iets erbij uitgebreid genoten van het schitterende uitzicht, het is hier nu nog tamelijk rustig en er is een heleboel te zien, ook over de mijnbouw van vroeger. De lunch is wederom sandwiches in de trein, de rit gaat via Derby naar Chesterfield. Hier staat een kerk (geen kathedraal) gewijd aan Saint Mary and All Saints met een zeer interessant vervormde toren, bekend als de Crooked Spire. De houten spits met loden bekleding is door de invloed van de zon over de jaren vervormd en staat ook wat uit het lood. De opvallende toren is niet het enige interessante, het interieur van de kerk mag er ook wezen. Terug in Derby wandel ik naar de plaatselijke kathedraal die je van buiten enigzins op het verkeerde been zet door de indrukwekkende toren die ouder is dan de kerk zelf. Deze kerk, tot kathedraal verheven in 1927, is ontwopen door de architect James Gibbs die ook St Martin-in-the-Fields in Londen heeft gebouwd. De trein terug naar Beeston zet me op perron 1 af, dus wordt de avondmaaltijd wederom bij The Victoria genoten, met ale.

Donderdag verder met kathedralen. Eerst naar Leicester, koffie met iets erbij, dan verder naar de kathedraal. Hier draait het hoofdzakelijk om Richard III, die in de kathedraal begraven ligt. De kerk op zich is interessant maar geen topper. De tweede kathedraal is dat zeer zeker wel, ook letterlijk, want ze ligt op een heuvel en is van ver zichtbaar. Vanaf station Lincoln is het een behoorlijke wandeling die ik onderbreek voor de lunch (kaasplateau met brood, thee en water). Het gaat hier en daar behoorlijk steil naar boven, de oudste delen van de stad liggen rond de kathedraal en het kasteel. In de kathedraal neem ik deel aan een rondleiding, gevolgd door een bezoek aan de winkel. Dan met de bus terug naar het station en naar Beeston waar ik weer bij the Vic ga eten, ditmaal met cider.

Vrijdag slaap ik wat uit, nog een laatste ontbijtje, pak mijn koffer en rugtas en verlaat het guesthouse om naar de Victoria te gaan, voor een full english breakfast. Aldus gesterkt ga ik met een ruime en (bewust) trage omweg naar de boot. Eerst weer vanuit de tuin van de pub het perron op, daarna is mijn route: Nottingham – Sheffield – (Gainsborough) – Lincoln – (Sleaford) – Peterborough – Ipswich – Manningtree – Harwich international. Inchecken gaat redelijk vlot, de Stena Hollandica hanteert Nederlandse tijd, dus het horloge kan meteen een uur naar voren. Ik heb nu wel een buitenhut en kijk uit over het gewoel op de kade. Volgende ochtend nog een uitgebreid ontbijt aan boord, dan met de bus naar Schiedam en per trein naar Leiden. Stena geeft Interrail-reizigers 30 % korting op de overtocht.

Eén reactie naar “Cider and cathedrals”

  1. robthegreat said

    Interessante proeverij/pairing, Jan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: