Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Hasselt en Schiedam

Posted by Treinjan op 13/08/2017

Een voordracht met aansluitende proeverij door Jan Kempeneers, de stoker van het Jenevermuseum in Hasselt. Plaats van handeling: de graanzolder van het Jenevermuseum in Schiedam, die op dat moment dan door het leven gaat als “Sociëteit De Lokomotief”. Na enige aandacht voor de geschiedenis van het distilleren ging het over de in Hasselt gevolgde methode en recepten. De installatie wijkt behoorlijk af van die in Schiedam. Er wordt tweemaal gestookt, de eerste keer in een oude kolominstallatie, de tweede keer in een alambic. Het beslag bestaat uit drie gelijke delen: rogge, gerst en gerstemout. In Schiedam wordt drie keer gestookt in een alambic, met een beslag van 1/3 rogge en 2/3 gerstemout. Ook wordt in de Hasseltse jenever gentiaanwortel gebruikt, naast jeneverbes en karwijzaad.
Om te proeven waren er de jenever, Hermanni malt (een moutwijnjenever uit 100% gerstemout met dezelfde kruiden) en vier likeuren: Elixir, Oranjebitter, Goudwater en St. Lambertus Drepke. Vooral de Hermanni viel bij mij erg in de smaak, helaas is dit een zeer beperkte oplage geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s