Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Wilde gist (en Leids Laken)

Posted by Treinjan op 25/06/2017

Carnivale Brettanomyces 2017

De zesde editie van dit festival gewijd aan de wilde gist strekte zich dit jaar uit over vier dagen (donderdag – zondag) en acht lokaties, te weten de Bierkoning, In de Wildeman, het Arendsnest, Brouwerij De Prael, de Beertemple, Oedipus Brewing, de Waalse kerk en restaurant Hotel De Goudfazant. De meeste programma-onderdelen zijn op vrijdag en zaterdag (lezingen en proeverijen), vantevoren boekbaar via Ticketscript, dus met een behoorlijke opslag. Lezingen waren meeestal 11 euro, proeverijen 20 (ik heb niet alle prijzen gecontroleerd). Met name enkele proeverijen waren al zeer snel uitverkocht.
brettlogoEr moet een keuze gemaakt worden, gegeven de beschikbare tijd. Dat betekende in mijn geval vrijdag aan het eind van de ochtend naar de Waalse Kerk voor een lezing door Martyn Cornell (Zytophile)over porter, zonder bier (wel water en koffie). Dan een verlate middagmaaltijd met een Heineken 0,0 om het weg te spoelen, even kijken bij de Bierkoning waar het proeven zo lang op zich liet wachten dat ik ben doorgelopen naar de Wildeman, daar twee interessante bieren geproefd (van Thornbridge en Tilquin) in goed gezelschap. Door naar de Prael waar (bier)historicus Chris Vandewalle drie bieren van zijn Seizoensbrouwerij presenteerde. Deze kleine brouwerij is gevestigd in Lo-Reninge in de Westhoek (provincie West-Vlaanderen). Buiten zijn Bitter Blond (elk najaar gebrouwen met verse Poperingse hop) maakt hij drie bieren met een Brettanomyces/zurig karakter, namelijk een oud bruin, een kriekenbier en een versnijding van het bitter blond met bier van spontane gisting. Het Reninge Oud Bruin is een klassieke versnijding van vers bruin bier met bier dat twaalf maanden op houten vaten heeft gelegen. Het werd gecombineerd met gekruide bacon gevuld met roomkaas, zeer smakelijk. Daarna het Reninge Krieken Rood, waarbij lokaal gekweekte zure krieken met pit en al op het bier liggen. Derde en laatste was het Bitter Blond à lambiek, met zelf gebrouwen spontaan vergist bier, hierbij kwam een amandelkoekje van Destroopere (een bekende koekjesbakker uit de regio) met paté, een onverwacht lekkere (zij het wat breekbare) combinatie.

Intermezzo: Leids Bierfestival (Lakenfeesten)

Zaterdagmiddag was er tijd voor een kort bezoek aan het Leids Bierfestival dat tijdens de Lakenfeesten plaatsvindt. Aan de voet van de Hooglandse kerk stonden zo’n 20 kramen en stands, merendeels van kleine brouwers. Toegang is een tientje, daarvoor kreeg je een proefglas, één muntje en een plattegrondje, extra munten zijn drie euro per stuk. Er stonden een aantal vrienden en bekenden achter de stands en ik trof er verschillende onder het publiek. Ik proefde slechts enkele bieren en heb nog een met bostel gebakken brood gekocht, leverde daarna mijn glas weer in (daar wordt in het geheel niets over meegedeeld, maar bij navraag krijg je liefst 5 euro terug!) en bracht het brood naar huis. Daar nog twee glazen thee genuttigd om de vochthuishouding weer wat in evenwicht te brengen.

Goatee classic dinner

Dan met fiets, trein, bus en benenwagen naar restaurant Hotel de Goudfazant, gevestigd in een voormalige havenloods/werkplaats aan de noordoever van het IJ. In een aparte ruimte stond het tweede diner in een serie van drie op punt van beginnen. Net als vorig jaar werden vijf gangen gecombineerd met bieren van een brouwerij (of in een geval twee). Het eerste diner is vrijdagavond gehouden in samenwerking met Jester King Brewery (USA), zaterdagavond zette Siren Craft Brewery (UK) zijn beste beentje voor en op zondag stond een vegane maaltijd op het programma waarbij steeds twee bieren per gerecht kwamen, van Wildbeer (UK) en CrookedStave (USA). Het eerste en het laatste diner waren uitverkocht, maar op zaterdag was dat niet het geval. Voordeel daarvan voor mij: geen direkte overbuur en alle ruimte om mijn benen uit te strekken. Gang een was met vis (makreel en makreelmousse),  gang twee betrof groenten, drie was een heel bizondere sorbet, vier was geit en gang vijf bestond uit 3 geitenkazen. Lekker tot heerlijk eten en enkele aardige combinaties. Gang drie, een sorbet van zeewier en hazelnoot met een bier met frambozen sprong eruit, de sorbet op zich was al heel lekker maar werd door het bier nog veel mooier (foto links). Naar mijn smaak kwam gang 1 op de tweede plaats, vier en vijf waren ongeveer op gelijk niveau en gang twee zette ik op de laatste plaats. Maar ik heb hoe dan ook lekker gegeten en de hele maaltijd was goed georganiseerd. De lokatie boodt meer dan voldoende ruimte, ligt alleen wel behoorlijk afgelegen als je nog met de trein naar huis moet. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Complimenten aan de organisatoren, de koks plus de verdere medewerkers.

Overigens, de zeewiersorbet vormde alledrie de dagen gang 3, is dus met in totaal vier bieren gecombineerd. Die vergelijkende proeverij had ik nou ook graag willen doen!

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s