Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

LIB festival Leiden

Posted by Treinjan op 26/03/2017

Leiden kent al enkele jaren bierfestivals, maar tot nog toe waren die altijd relatief kleinschalig en eendaags. LIB (Leven in de brouwerij) is andere koek, een tweedaags festival in de Stadsgehoorzaal in hartje Leiden. De bijna veertig stands waren verspreid over de grote zaal en bijbehorende foyers op de begane grond en de Breezaal op de 1e verdieping. Vanuit de grote foyer kon je ook nog naar buiten, waar nog enkele etensstands stonden. Sommige stands schonken bieren van meer dan 1 brouwerij, dus meer dan veertig brouwerijen waren vertegenwoordigd en vrijwel elke stand bood meerdere bieren aan, keus te over.

Entree was 15 euro, daarvoor kreeg je een glas (zonder logo of maatstreep) met een schenkinhoud van ongeveer 20 cl, twee munten (3 euro per stuk) en een boekje met plattegrond en dergelijke, maar geen bierlijst. Bij sommige stands was het dan zoeken en vragen om te weten te komen wat er geschonken werd (of eventueel ging worden). Beide dagen waren er enkele proeverijen  (een masterclass is heel iets anders). De keuze aan etenswaren was behoorlijk divers en van bovengemiddelde​ kwaliteit. Ook was  er versterkte muziek/muzak in de grote zaal en werd er later in de middag meen ik ook iets opgebouwd in de Breezaal boven, terwijl ik hoorde dat er zaterdagavond ook een band gespeeld had in de grote foyer beneden. Zitplaatsen waren er binnen nauwelijks, buiten de foyer stonden een stel tafels en banken.

Naar mijn idee is een bierfestival met een grote bierkeuze bedoeld om veel verschillende bieren te proeven en daarover van gedachte te wisselen met brouwers​ en​ medebezoekers. Dat betekent dat de hoeveelheid bier te groot was (en de prijs per glas te hoog) en de muziek een storende factor. Het glasmodel is verre van ideaal omdat het volgetapt wordt, daarmee niet geschikt om goed te ruiken, iets wat ik trouwens bij de proeverij van Gulpener bieren proefondervindelijk kon aantonen, daar werden namelijk AnDer proefglazen gebruikt. Verder willen niet-rokers ook wel kunnen zitten. Dit festival heeft potentie, maar aan de uitwerking valt nog wel wat te verbeteren.

Eén reactie naar “LIB festival Leiden”

  1. […] beschrijving van het festival in de eerste paragraaf van mijn verslag van de eerste editie van dit festival, vorig jaar, klopte ook geheel voor de tweede editie. Ditmaal had ik mijn […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: