Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Nieuwe treindienstregeling

Posted by Treinjan op 16/12/2016

Per zondag 11 december is de nieuwe dienstregeling ingegaan bij het OV in Nederland en zo’n beetje heel Europa. In ons land is er veel veranderd, dus het gebruik van een reisplanner is zeer aan te raden. Ik heb dit jaar ook maar weer eens het papieren spoorboekje aangeschaft (uitgegeven door Rover en Treinreiziger.nl), zelfs al is dat over enkele maanden niet meer actueel. Dezelfde tabellen vind je overigens als pdf op de website van de NS met deze link: www.ns.nl/reisinformatie/download-dienstregeling. Wat mij vooral interesseert zijn de verbindingen met het buitenland.

Naar België is er allereerst de lijn Roosendaal – Antwerpen. De IC Amsterdam – Brussel rijdt elk uur en nog steeds via de Luchthaven, zodat je op maandag t/m vrijdag met een overstap in Mechelen enkele minuten eerder in Brussel kunt zijn. De L-trein (lokaaltrein) Roosendaal – Antwerpen tijdt steeds tot Antwerpen-Zuid en vandaar op maandag t/m vrijdag door naar Puurs, op zater-, zon- en feestdagen naar St. Niklaas en Lokeren.
De L-trein Maastricht – Luik rijdt op weekdagen door naar Tongeren en Hasselt. In het weekend (en op feestdagen) rijdt de trein slechts tot Luik-Guillemins en exact een half uur verschoven.

Naar Duitsland, van noord naar zuid: De Arriva-treinen van Groningen naar Nieuweschans rijden nu tot het Duitse Weener, daar is busaansluiting naar Leer. Daarnaast rijdt er elke twee uur een snelbus van Groningen direkt naar Leer. De treindienstregeling is op zondagen een half uur verschoven ten opzichte van de andere dagen van de week, behalve ’s avonds.
De IC-treinen Amsterdam – Hannover – Berlijn zijn nog steeds de enige die Hengelo – Bad Bentheim berijden, om de twee uur. Tot/van Hengelo bedienen ze dezelfde stations als de binnenlandse IC.
De stoptreinen Enschede – Gronau rijden vanaf Gronau om en om naar Münster en Dortmund, waarbij de Dortmunder verbinding al vrij vroeg in de avond beperkt wordt tot Gronau.
De verbinding Arnhem – Emmerich is nu nog alleen voor de ICE’s naar Keulen en Frankfurt of Basel (die regulier niet in Emmerich stoppen) maar daar komt verandering in. De start van de RE-verbinding Arnhem – Düsseldorf staat gepland voor april, wordt gereden door Abellio (NS!). Deze uurdienst rijdt als sneltrein naar Emmerich met tussenstop in Zevenaar, dan stoptrein tot Oberhausen Hbf, daarna weer sneltrein naar Düsseldorf Hbf, met stops in Duisburg Hbf en Düsseldorf Flughafen.
Geen veranderingen bij de Eurobahn-treinen van Venlo naar Mönchengladbach, Düsseldorf, Hagen en Hamm. Ook de sinds vorig jaar zeer matige verbinding Heerlen – Herzogenrath (daar overstappen voor Aken) blijft voorlopig ongewijzigd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.