Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

EBBC 2016, dag 2

Posted by Treinjan op 29/08/2016

Door andere verplichtingen moest ik de eerste voordracht van dag twee, gegeven door Tim Webb, helaas missen. Maar gesterkt door wat koffie was ik wel aandachtig toehoorder bij de zeer interessante lezing van Martyn Cornell (Zythophile), “The secret history of Pale Ale”. Daarna de lunchpause, die ik voornamelijk heb gebruikt om aan de Amstel (en in de zon) een beetje rond te kijken. De middag begon met een voordracht over bierfotografie (voor mij niet heel boeiend) gevolgd door een over “The definition of craft” die gelukkig interessanter en zinvoller was dan ik had verwacht.
IMG_20160820_164548[1]Daarna werd het echt interessant: hoofdbrouwer Willem van Waesberghe van Heineken over de gistsoort Saccharomyces eubayanus en het ermee gebrouwen bier H41. S. eubayanus is een van de “ouders” van de onder(/lager)gist S. pastorianus (vroeger bekend onder de naam S. carlsbergensis), de andere ouder is S. cerevisiae, de klassieke bovengist. S. eubayanus is het eerst gevonden in Patagonië rond de 41e graad zuiderbreedte, vandaar de naam. We kregen vanzelfsprekend het bier te proeven, met ernaast als vergelijking een Heineken “Extra vers”. Laatste onderdeel van de conferentie waren vijf korte presentaties van deelnemers; allerlaatste onderdeel was de aankondiging dat dit de laatste Europese bier-bloggers (en -schrijvers) conferentie in deze vorm was! Volgend jaar probeert organisator Zephyr Conferences iets nieuws door een thematisch ruimer opgezette conferentie te koppelen aan SIBA’s BeerX in Sheffield in maart.
De dag werd afgesloten met een maaltijd, ons zoals min of meer traditie is aangeboden door Pilsner Urquell, met de bekende bar met ingebouwde koeltank. Daarbij was er ook nog de mogelijkheid om door de conferentiegangers meegebrachte bieren te proeven. Iedereen was ook nog door Bier&Co uitgenodigd om de avond af te sluiten bij In de Wildeman, maar dat was mij iets teveel van het goede.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s