Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

 EBBC 2016, Amsterdam: dag 1

Posted by Treinjan op 19/08/2016

EBBC16.Badge_.200.200De zesde editie van de European Beer Bloggers and writers Conference vond dit jaar plaats in het Mercure Amsterdam City hotel, dat ik bereikte door een korte wandeling vanaf metrostation Overamstel. Eerst aanmelden, dan bierproeven (uit heel kleine glaasjes, eigenlijk proefglazen voor gedistilleerd). Mercure hotels heeft een beleid om lokale producten en producenten onder de aandacht te brengen en in Nederland betekent dat ondermeer bier van lokale brouwerijen. Diverse hapjes konden naar believen gecombineerd worden met bieren van Het hert, Hettinga, Jopen, Kompaan en La Trappe plus Beerbutler met heel veel verschillende bieren. Het eten kwam uit de hotelkeuken en was gevarieerd, een geslaagde combinatie vond ik bijvoorbeeld de pasteitjes met paddestoelen-ragout met Kameraad (pilsener) van Kompaan.
Na de opening van de conferentie kwamen we meteen terzake: Geschiedenis, heden en toekomst door Michel Ordeman en Rick Kempen, vooral de laatste is altijd goed voor een stevige “statement”. Dan een bijdrage van Manu Pauwels (Westmalle) over trappistenbier en de precieze betekenis van het ATP-logo (Authentic Trappist Product) gecombineerd met een voordracht van Henri Reuchlin over brouwerij De Kievit en Zundert trappist. Na een korte pauze verder met een ook weer zeer interessante “workshop” van Dale Smith (FlavorActiv) over biersmaken en smaakfouten/afwijkingen, met vijf proevertjes, enkele vrij heftig tot smerig aan toe!livebeerblog2016
De middag werd daarna voortgezet met het traditionele onderdeel Live Beer Blogging, waarbij tien vertegenwoordigers van brouwerijen steeds kort (5 minuten!) een bier presenteren en dan naar de volgende tafel rouleren. Mijn (geheel nederlandstalige) tafel had daarbij het voordeel van een goed uitvallende volgorde, zodat de houtgerijpte zware stouts aan het einde zaten. De deelnemers waren: het IJ, de Prael, Oedipus, Kees, Emelisse, Maximus, Oersoep, Kompaan, Duits & Lauret en Bax bier. De foto is van de hand van Rick Kempen.
Daarmee zat het conferentiegedeelte er voor deze dag op, we gingen met twee min of meer antieke bussen naar de Waarderpolder in Haarlem voor eten (wederom in buffetvorm) bij het Proeflokaal van Jopen. Twee bieren konden buiten uit houten vat getapt worden, de rest van het assortiment was binnen te proeven. Natuurlijk konden we uitgebreid de brouwerij bekijken, waarbij enkele leden van het brouwteam toelichting gaven en vragen beantwoordden. Daarna brachten de bussen ons (tijdens een stortbui!) naar de Jopenkerk, waar drie kleine desserts boven in het restaurant geserveerd werden met daarbij drie bieren, twee geslaagde combinaties, een minder, volgens mij en mijn directe  tafelgenoten. Toen het gezelschap zich opmaakte om met de bussen weer terug naar Amsterdam te gaan ben ik richting station gewandeld om thuis de nacht door te brengen; het was nog een heel gesjouw, want zowel Bier & Co als Jopen hadden iedereen het nodige cadeau gegeven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s