Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

EBBC 2015 – de excursie

Posted by Treinjan op 08/09/2015

Toerisme Vlaanderen organiseerde voor de deelnemers aan de Europese Bier Bloggers Conferentie een excursie vooraf en drie excursies achteraf, waarvoor een bijdrage gevraagd werd die in het licht van het geboden zonder meer als symbolisch betiteld mocht worden. De excursie waaraan ik deelnam startte zondagmorgen in Brussel en eindigde maandag aan het eind van de middag in Leuven.

Een niet zo heel grote maar vrij luxe bus bracht de ongeveer 15 deelnemers eerst naar hoevebrouwerij Hof ten Dormael bij Tildonk. Hier werden we zeer gastvrij ontvangen en kregen in een beschaduwd deel van de binnentuin liefst vijf bieren en een cider te proeven, graan, hop en fruit (aardbeien, appels en kersen) alle van eigen teelt. Dit geldt ook voor de gebruikte wilde gist, deze is gevonden door in en rond de hoeve emmers wort gedurende de nacht te laten infecteren en te kijken welke emmer een goed bruikbare gist opleverde.
Hierna reed de bus naar Antwerpen, naar brouwerij De Koninck. Eerst een uitgebreide lunch in een restaurant, tijdelijk gevestigd op een nu niet gebruikt deel van het terrein van de brouwerij. Aansluitend konden we het nieuwe bezoekerscentrum bekijken en de rondleiding doen, gevolgd door een proeverij van vier bieren met tweemaal kaas, eenmaal vleeswaar en eenmaal chocolade.
Volgend aanlooppunt was brouwerij Den Hopperd in Westmeerbeek, bekend van de Kameleon bieren. De brouwer werkt parttime bij Duvel Moortgat en brouwt tweemaal per maand voor zichzelf op een installatie die volledig is opgebouwd uit tweedehands materiaal. Eenmaal per week is de brouwerij open als café, eenmaal als restaurant.
Laatste adres voor de zondag was brouwerij De Kroon in Neerijse. “Gistprofessor” Delvaux en zijn zoons hebben naast de oude brouwerij, al enkele decennia gestopt, een nieuwe gebouwd en runnen daarnaast een laboratorium annex gistbank alsmede een behoorlijk groot restaurant. We kregen een uitgebreide rondleiding door de oude en de nieuwe brouwerij, proefden de drie bieren en namen hier ook de avondmaaltijd tot ons, wederom met bier bereid en van bier vergezeld. Overigens wordt hier ook de giststam van Hof ten Dormael bewaard.
Vervolgens bracht de bus ons naar een hotel naast het station van Leuven voor de overnachting. In theorie konden we nog de stad ingaan, maar ik geloof niet dat iemand daar nog de energie voor kon opbrengen, ik ben in ieder geval snel mijn bed ingekropen.

Maandagmorgen verzamelden we ons in de lobby van het hotel en wandelden met een gids van de stad Leuven via het station naar de brouwerij Stella Artois, de grootste Belgische vestiging van AB-Inbev. Hier kregen een rondleiding door het brouwhuis en de afvullerij, waarna we nog verschillende bieren konden proeven, ook producten van de brouwerijen in Hoegaarden en Arcen (HJGP!).
Daarna wandelden naar een voormalig klooster in de binnenstad van Leuven voor een workshop bier en eten. Dat bleek er op neer te komen dat we met twee of drie een zestal gerechtjes klaarmaakten, steeds met bier erin en deze daarna mochten opeten, natuurlijk met een glaasje bier erbij.
Tenslotte bezochten we nog twee Leuvense café’s met interessante bieren op tap, dat betekend nog weer vier bieren proeven. Misschien maar goed dat de excursie toen ten einde was, want het verzadigingspunt was nabij. Nadat we afscheid van elkaar hadden genomen ben ik naar het station gelopen, heb mijn bagage opgehaald en ben via Mechelen en Den Haag HS naar huis gereisd, moe maar voldaan.

2 Reacties naar “EBBC 2015 – de excursie”

  1. robthegreat said

    Klinkt als een overvloedig overgoten weekend. Leuk om te lezen zen, Jan!

  2. […] Verslagen van vorig jaar: conferentie en excursie. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.