Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Winterbierfestival 2015

Posted by Treinjan op 18/01/2015

Zondag 18 januari

Het laatste van de reeks kerst- en winterbierfestivals, tevens het eerste festival van het kalenderjaar. Plaats, tijd en opzet onveranderd (zie het verslag van vorig jaar). Wel een prijsstijging: de muntjes waren nu € 2,50 per stuk, het starterspakket van 20 euro omvatte ditmaal dan ook nog maar zes muntjes, tegen acht vorig jaar. De bierlijst was weer iets langer: ongeveer honderdtien bieren, daarvan circa eenvijfde op fust (en een enkel bier op fles én fust). Zoals altijd een ruime voorraad crackers op de tafels, helaas eveneens zoals altijd: geen goede glazenspoelmogelijkheid. Aangezien ik wederom had meegedaan met het voorproeven van de flesbieren (voorzover beschikbaar) heb ik me op de bieren van het vat geconcentreerd, maar je wisselt zo vaak bieren uit met vrienden, kennissen en andere gesprekspartners dat je veel meer bieren proeft dan je zelf haalt (inclusief die gevallen waarbij je aangemoedigd wordt om vooral een gróte slok te nemen …..!). Net als de twee voorgaande jaren gaf Bob Molenbroek van Pint Noord-Holland een bier-en-kaas proeverij in twee sessies. Daarbij proefde een select (!) gezelschap in de tweede sessie de volgende bieren en kazen:

  1. Chimay rood met Chimay kaas, gewassen in hetzelfde bier;
  2. Pelgrim Mayflower tripel met Pelgrim Bierbostelkaas;De vijf bieren
  3. Duits en Lauret stout met stout-kaas;
  4. Ramses Antenne tripel, met bierkaas;
  5. Hommeles Goede Raat met “Oerkaas” met hetzelfde bier.

Aan brouwers was ditmaal gevraagd of zij een bierkaas konden leveren, en ook welk van hun bieren zij erbij adviseerden. De vier Nederlandse brouwers kozen elk voor het bier dat in de kaas verwerkt was (bij de laatste drie wilde dat zeggen: bier bij de wrongel), wat misschien voor de hand ligt, maar niet noodzakelijk een mooie combinatie is. De Chimay is toegevoegd om op vijf te komen en als voorbeeld van een in bier gewassen kaas; deze kaas is van gepasteuriseerde melk gemaakt, de andere kazen zijn rauwmelkse. De combinaties 2, 3 en 4 waren naar mijn smaak redelijk geslaagd, bier en kaas hielden mekaar in evenwicht en zaten elkaar niet in de weg. Bier 1 is te sterk voor kaas 1, bij combinatie 5 was het juist andersom. Maar interessant waren ze allemaal!
Ook net als voorgaande jaren was dit festival weer een prima gelegenheid om veel bekende te zien en te spreken. De sfeer was prima en gemoedelijk en het was geen enkel moment te druk. Wat wel het overwegen waard is, gezien de gemiddelde sterkte van de bieren: de geschonken hoeveelheid verlagen naar 10 cl.

Eén reactie to “Winterbierfestival 2015”

  1. Heb de nummer 1 ook weleens gedronken en heeft gelukkig een wat minder bittere afdronk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.