Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Winterbierfestivalletjes

Posted by Treinjan op 24/12/2014

Het is weer Kerst- dan wel Winterbiertijd, de eerste term is gebruikelijker in Vlaanderen, de tweede in Nederland. Er komen in Nederland zo langzamerhand meer (kleine) festivals bij. In het tweede weekend van december kon je vier winterbierfestivals bezoeken, nieuwe in Breda en Den Haag, plus twee al bekende in Haarlem en Wormer. Het laatste festival beviel me vorig jaar niet, wel een interessante bierlijst maar zeer matige proefomstandigheden (donker, muzak), deze optie viel meteen af.

Daarom werd een zaterdagje rondreizen met een voordelige NS-dagkaart zo ingericht dat ik ’s middags in Breda was. Eerst het station nader bekijken, daar is al het nodige veranderd, dan de binnenstad in. Aan de voet van de Grote Kerk bevindt zich café De bruine pij dat in samenwerking met De bierderij het festival organiseerde. Het café heeft zelf voornamelijk erg bekende Belgische bieren in het assortiment, veruit de meeste winterbieren werden buiten geschonken, waar een rijtje kramen was opgesteld. Bierlijst niet heel lang, maar zeker interessant: brouwcafé/restaurant De Beyerd had twee bieren en een biercocktail in de aanbieding,  Bredase brouwerij Bliksem had zelfs een half dozijn bieren bij zich (grote flessen) en stadsgenoot Frontaal twee. De bierderij had enkele bieren uit het U.K., België en Nederland meegebracht terwijl importeur USA Beer het een en ander van over de grote plas aanbood. Proefglazen van het Brewda festival (= het Pint-model, 15 cl), alle bieren voor de eenheidsprijs van 2 euro en vijftig cent. Voor glas en bierlijst betaalde je ook € 2,50, je kreeg twee euro terug als je het glas weer inleverde. Alles bij elkaar een garantie voor een of twee uurtjes genoeglijk proeven, waarbij je ook de inwendige mens kon versterken met wat winterse gerechtjes. Het was niet koud, maar indien nodig kon je steeds gaan opwarmen binnen in het café.

Ook zondagmiddag had ik nog tijd voor wat bierproeven, de keuze ging tussen Den Haag en Haarlem. Daar de bierlijst voor het festivalletje bij Jopen in Haarlem er interessanter uitzag ging de reis noordwaarts. De opzet met kerstmarkt-kramen in een U was min of meer als vorig jaar, met een podium aan de vierde zijde. Verder was nu een groot tentdak geplaatst, wat de toch al niet grote ruimte nog bekrompener maakte. Zelfs kort na het begin begon het al onaagenaam vol te worden. Daarnaast zorgde de plaatsing van enkele etenskramen onder de tent voor enige geuroverlast en de aanwezige nicotinejunks droegen daar verder aan bij. Hier betaal je dan ook nog heel wat geld voor: het proefglas (0,1 liter!) en de bieren kosten liefst drie euro. Als dan ook versterkte muziek zinvolle conversatie gaat hinderen is voor mij de maat snel vol, na drie bieren (en een portie bier-poffertjes) heb ik het dan ook voor gezien gehouden. Jammer, want de bierlijst met veel bieren van kleine en interessante Nederlandse brouwerijtjes was best de moeite waard.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.