Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Kijken en proeven op de BrauBeviale2014

Posted by Treinjan op 29/11/2014

Thema’s van deze beurs zijn grondstoffen, techniek, logistiek en marketing van dranken, eerst en vooral (maar niet uitsluitend) van bier. De beurs vindt steeds drie jaar achtereen plaats in de maand november in de Nürnberg Messe, het vierde jaar is er de nog grotere Drinktec, in september in München (eerstvolgende keer zal zijn in 2017). De Brau, zoals de naam meestal verkort wordt, is vooral interessant voor de kleine tot middelgrote brouwer, maar ook anderen die in de voor brouwen benodigde grondstoffen (waarbij water niet de minst belangrijke is, denk aan waterzuivering), de techniek van het brouwen, verpakken (vooral: afvullen), logistiek (zowel met betrekking tot de grondstoffen als tot het gereed produkt) en verkoop (tapinstallaties en reclamematerialen bijvoorbeeld) geïnteresseerd zijn hebben een reden om er eens te gaan kijken. Dat betekent niet automatisch dat je een toegangskaart moet kopen, wie een beetje kennissen in de branche heeft kan gauw een toegangskaartje regelen, zeker voor 1 dag.
Toen ik mijn reis zo indeelde dat ik die week in Bamberg zou zijn, verwachtte ik ook weer op die manier aan een of twee toegangskaartjes te kunnen komen. Een toevallige opmerking van een kennis op internet maakt me erop attent dat dit jaar de Messe ook bloggers uitnodigde, naast de “klassieke” pers. Een accreditatie was eenvoudig geregeld, zodat ik drie dagen naar de beurs kon en diverse extra faciliteiten kon benutten, vooral de internetaansluiting kwam goed van pas.
Maar voor de geïnteresseerde liefhebber die eerst en vooral voor bier komt zijn er zat mogelijkheden. Op de eerste dag van de beurs kunnen alle 1e prijswinnaars van de European Beer Star competitie blind geproefd worden voor het bepalen van de consumentenfavoriet. Dit gaat per vijf bieren tegelijk, op het glas staat het categorienummer (1 – 52) en er zijn boekjes met de categoriebeschrijvingen beschikbaar. (Ik heb dit in 2011 ook gedaan, zie Proeven op de Brau.) Deze proeverij vond nu plaats in een van de hallen, in een ruimte die special voor proeverijen was gereserveerd. Onder de noemer “Kreative Bierkultur” konden daar elke dag diverse bieren geproefd worden met deskundige toelichting door verschillende Biersommelliers, dit was een van de vernieuwingen van deze editie van de Brau. Verder zijn er nog veel stands met een of meerdere bieren op tap en/of van de fles, bijvoorbeeld mouterij Weyermann, altijd een trekpleister. En het is ook niet vreemd om ergens op de beurs real ale van het cask te drinken!

De volgende editie van de BrauBeviale zal plaatsvinden op dinsdag 10, woensdag 11 en donderdag 12 november 2015 in de Nürnberg Messe.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.