Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Finest Spirits and Beer

Posted by Treinjan op 19/10/2014

Een lang weekend Ruhrgebiet, met als aanleiding de Finest Spirits and Beer Convention in de Jahrhunderthalle in Bochum. Donderdag gaat de eerste etappe tot Oberhausen, waar ik de bus neem naar halte Neue Mitte voor middageten in Brauhaus Zeche Jacobi. Er zijn vier vaste bieren, pils, Helles, Mulvaney’s (Dunkel) en Weizen. Ik probeer eerst een glas Dunkel, vrij licht van kleur (eerder donker amber) en duidelijk ongefilterd. Mout en gist domineren, dan komt er wat hop door en droogt de mond wat uit. Tweede bier is een seizoensbier, Festbier: licht amber met een waasje, mout, toffee, tropisch fruit en hop, licht uitdrogend, het betere van de twee. Daarna kijk ik even rond in het enorme winkelcentrum Centro, terwijl het buiten plenst. Vervolgens terug naar het station en via Essen naar Bochum.
Ik overnacht in een klein appartement in Bochum-Werne, met goede busverbindingen naar het centrum, Bochum Hbf en S-Bahn station Langendreer. Eerst boodschappen doen (meerdere supermarkten en bakkers op loopafstand), dan avondeten in het restaurant onder het appartement. Er zijn vier bieren van lokale brouwerij Moritz Fiege op tap (Pils, Alt, Bernstein en Schwarzbier) plus Weizen van de fles. Het Altbier zou in Düsseldorf aardig kunnen meekomen (moutig, iets gebrand, caramel, wat rood fruit, gematigd bitter), het Bernstein heeft ook echt die kleur, met wat mout, ietwat kruidig hoppigheid, beetje gist en fruit, zeer doordrinkbaar. Het Altbier komt in de bekende Becher, het Bernstein in een fraai voetglas.

Vrijdagmorgen een laat ontbijt, het natte weer zet niet aan tot matineuze activiteit. Dan met bus, S-Bahn en tram naar Dortmund voor middageten bij Hövels Hausbrauerei. In een modern gebouw, maar van binnen vrij ouderwets ingericht, veel hout maar niet heel donker. Het standaardbier, Original, is amberkleurig en helder, moutig, behoorlijk hoppig, iets kruidig. Daarnaast is er Zwickl, koperkleurig met een duidelijke waas, vooral fruitig, bittere nasmaak, droogt uit. Je kunt ook diverse met het bier gemaakte produkten kopen, verschillende Brände, gelei en mosterd bijvoorbeeld.

Bergbaumuseum

Terug in Bochum ga ik nog even in het centrum rondkijken en bij het Bergbaumuseum, voor een bezoek is er geen tijd want de FSBC staat op het punt van beginnen. De Jahrhunderthalle is een grote evenementenhal, oorspronkelijk gebruikt in de Bochumer staalindustrie. De toegangsprijs is 20 euro, daarvoor krijg je een proefglaasje (schenkmaat 2 cl) voor de gedistilleerde dranken en vier coupons, twee voor een bier van twee bepaalde brouwerijen en twee voor het sterke spul, weer van twee specifieke producenten. Voor het bier is er het bekende Teku-glas (1 dl), statiegeld 5 euro. Bij je bierglas krijg je een speciale munt, alleen als je die met je glas inlevert krijg je je geld terug. Wat je verder proeft betaal je met “chips” (muntjes, jetons), de basis-rekeneenheid is 50 cent. Enkele bieren kun je al voor 1 muntje krijgen, meestal 2 of meer, het gedistilleerd start bij 2 muntjes, meer gebruikelijk is 4. Er zijn ruim voldoende watertaps aanwezig met ernaast steeds een jerrycan met trechter voor het “afvalvocht”.
Diverse stands bieden bier én gedistilleerd aan, wat niet hoeft te betekenen dat ze ook zelf allebei maken. Ik beperk me de eerste uren tot bier, het (Duitse) gedistilleerd komt later aan bod. Enkele bizonderheden: Münsteranisch Alt van de kleine brouwerij Gruthaus uit Münster, met duidelijk melkzuurtje; Pilsner Urquell uit houten vat, ongefilterd en ongepasteuriseerd; eveneens van houten vat: een Jahrgangsbier van Moritz Fiege, vergist in open kuip, gelagerd in liggende tank en hopfengestopft (drooggehopt). Bij het hochprozentige spul springt een whisky van Sonnenschein(er) eruit, dit is een distillerderij die sinds enkele jaren ook brouwt onder de naam Ruhrtalbrauerei, de twee bieren zijn trouwens ook prima. De avond wordt afgesloten met een presentatie van bier en gedistilleerd van Uerige, brouwerij en distilleerderij. Sticke en Doppelsticke worden gevolg door een jubileumsbier: Doppelsticke, 12 maanden gerijpt op whiskyvat (!). Dan het sterke spul: Stickum, zonder houtrijping gestookt uit Sticke, Stickum plus (gestookt uit Doppelsticke) met 6 maanden houtrijping, en Baas, een whisky die drie jaar op nieuw eikenhout gelagerd is.

Zaterdagmorgen wederom een rustige start, hoewel het nu prima weer is. Aan het eind van de ochtend naar het Moritz Fiege Stammhaus in het centrum (de brouwerij is elders). Hier leg ik een goede bodem voor dag twee van het festival, met daarbij het Schwarzbier. In de Jahrhunderthalle is het nu al snel bier én gedistilleerd, ik blijk me als enige opgegeven te IMG_20141018_173547hebben voor een presentatie van de Märkische Spezialitätenbrennerei uit Hagen-Dahl. Deze jonge distilleerderij maakt whisky op basis van wort van de enkele honderden meters verderop gelegen brouwerij Vormann, die trouwens ook op het festival aanwezig is. Deze wort van 7,5 vol% krijg ik ook te proeven, voor de doordrinkbaarheid mét koolzuur. Daarna kan ik ruiken aan voorloop, middenloop (ook héél voorzichtig geproefd) en naloop. Dan is de “new make” aan bod (zou een eersteklas Doppelkorn zijn), gevolg door de Single Malt: twee jaar gerijpt, dus nog geen whisky. Deze 1-op-1 presentatie krijg ik naast een werkende kolom-distilleerketel, die speciaal voor het festival is omgebouwd op elektrische verwarming.
Daarna is het afwisselend bier en gedistilleerd proeven, nogmaals onderbroken door een presentatie. Voor de bieren van Freigeist Bierkultur en The Monarchy, moderne interpretaties van oude en goeddeels verdwenen Duitse bierstijlen, is aanmerkelijk meer belangstelling. Thuisbasis was en is de kleine brouwerij Braustelle in Keulen, tegenwoordig wordt veel gebrouwen bij de reeds genoemde brouwerij Vormann, en soms nog weer elders. Vervolgens lever ik mijn bierglas alvast weer in, de laatste munten besteed ik ondermeer aan een 5 jaar op portvat gerijpte versie van Baas van Uerige en aan een Coillmor-whisky van Liebl uit Bad Kötzting. De àllerlaatste gaan op aan de aankoop van enkele miniatuurflesjes van Aureum, de whisky van distillerderij Ziegl.

Zondag begin ik de reis naar huis aanmerkelijk vroeger dan gepland vanwege de stakingsacties bij de DB. De eerste mogelijkheden richting Duisburg vallen uit, dus nog even koffie gehaald. Daarna komt geheel volgens dienstregeling een niet al te drukke RE die ook op tijd in Duisburg is. Ik wandel naar huisbrouwerij Webster voor het middageten met nog een laatste pul bier. Terug op het Hauptbahnhof blijk ik nog met een sterk vertraagde ICE mee te kunnen, zodat een lange wachttijd op het station me bespaard blijft. Natuurlijk zet deze trein me dan wel precies op de vertrektijd van mijn aansluiting in Utrecht af…

Eén reactie to “Finest Spirits and Beer”

  1. Linda said

    Smakelijk leesvoer! Leuk dat je zoveel hebt kunnen zien en proeven. En een 1op1 lezing, toe maar!😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s