Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Borefts 2014

Posted by Treinjan op 28/09/2014

De zesde editie van het Borefts (Bodegravens) Bier Festival bracht ons 18 brouwerijen en 1 steker uit 8 landen met meer dan 175 bieren. Uit Nederland: De Molen, Emelisse en ’t Uiltje, uit België Alvinne, Cantillon en Tilquin, uit Italië Brewfist, Del Ducato en Toccalmatto, uit het V.K. Burning Sky, Gadds Ramsgate, The Kernel en Magic Rock, uit Spanje Laugar, uit Frankrijk Mont Salève, uit Denemarken Evil Twin en Rocket Brewing en tot slot uit Zweden Brekeriet en Närke. Brede keuze aan bieren, alcoholpercentages uiteenlopend van rond de drie tot meer dan 20 procent. Sterk vertegenwoordigd waren – zoals te verwachten – IPA’s in vele varianten, (meestal zware) stouts, bieren met vatrijping en bovenal zure bieren.
Om te proeven moest je een glas en muntjes aanschaffen, voor 20 euro kreeg je glas, festivalboekje en 6 munten (vorig jaar nog 7 munten plus een flesje water); water was vrij verkrijgbaar aan enkele tappunten (“plastic aged brewwater”). Extra muntjes waren twee euro of zes voor een tientje, je kon eventueel muntjes teruggeven, dan kreeg je er nog € 1,50 voor. Het glas was van hetzelfde model als de voorgaande jaren, zonder maatstreep; ik schat dat de gemiddelde vulling 12 cl bedroeg.
Het festivalterrein strekte zich nu uit aan 1 kant van de weg van de brouwerij tot bijna de spoorlijn en was voor ongeveer driekwart overdekt. De etenskeuze was groter dan vorig jaar en naar mijn indruk op een wat hoger peil. Er was verder zelfs een kleine stand met wijn! Molen De Arkduif stond net als vorig jaar los van het festival, daar ging je alleen heen voor de winkel of als je voor het avondbuffet geboekt had. Vrijdag vielen er zo nu en dan wat spetters, zaterdag was behoorlijk zonnig en wat warmer; vrijdag was het tamelijk en zaterdag zeer druk, maar ook aan het eind van de zaterdagmiddag kon je – met enig geduld – overal nog bijkomen.
Hoe fantastisch dit festival ook is, er blijven nog enkele verbeterpunten: het sanitair schoot wederom ernstig tekort (1 toiletwagen, een enkel toilet en urinoir in de brouwerij en enkele “plastic bomen” achteraan op het terrein), er werd regelmatig onder het tentdak gerookt, er was zo nu en dan geur/rookoverlast van enkele eettenten en het boekje was zowel qua opmaak als qua inhoud niet geweldig.

Eén reactie naar “Borefts 2014”

  1. JosB said

    Vooral het roken onder de tent stond me tegen, en inderdaad, de geuren van de etenswaar waren soms ook niet een geweldige ervaring. Verder wel een fijn festival, heb veel goede bieren geproefd en goede contacten weer aangehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.