Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Botermarkt Bierfestival

Posted by Treinjan op 04/08/2014

Zondag 3 augustus

Het Haarlemse Botermarkt festival is ooit ontstaan als een soort spin-off van Haarlem Culinair. Dit jaar was het alweer de 18e editie en mede dankzij schitterend weer wederom een succes. De organisatie is zo langzamerhand vrijwel volledig door Jopen overgenomen, wat bijvoorbeeld goed aan het boekje te zien was, je kreeg daar overigens ook een Jopen-pen bij. Tien brouwers/brouwerijen (Pampus, De Molen, Maximus, de Bierderie, ’t IJ, SNAB, Klein Duimpje, De Schelde, ’t Uiltje, Jopen) en een ABT-café (Briljant) waren goed voor liefst 60 à 70 bieren van de tap en op fles. Het professioneel ogende boekje wijdde aan elke brouwer een pagina, en had – heel handig –  middenin een lijst van alle bieren, gerangschikt naar oplopend alcoholpercentage (4,5 tot 19 %).
De bieren werden geschonken in een nieuw eigen glas van het festival, eenheidsprijs € 2,50 per glas, betaling met muntjes gekocht aan een centrale kassa. Het proefglas moest je nu kopen, vorig jaar was het nog een statiegeldglas. Dat glas (het Pint-proefglas) heeft een maatstreep op 15 cl, het nieuwe (eigenlijk Jopen-proefglas) op 10 cl, dus zo maar even een prijverhoging van 33 % plus verkapte toegangsprijs (het glas). Dat is niet mis, dus je zou daar wel iets terug voor mogen verwachten – maar zitplek, extra parasols en sanitaire voorzieningen van een behoorlijk niveau ontbreken nog steeds. Ook een extra muntjeskassa voor als het drukker wordt was geen slecht idee geweest, nu werd het festival in de middag door de rij voor de kassa en de (iets betere maar nog verre van ideale) spoelgelegenheid min of meer in tweeën gedeeld. Reden voor mij om na een half dozijn biertjes (en enkele aankopen) mijn vertier elders te zoeken.
Terugkijkend zie ik dat bij het Winterbierfstival in Haarlem (op het plein bij Jopen) zelfs drie euro voor het zelfde model proefglas betaald moest worden, en ook drie euro voor de muntjes, daar stonden dan wel van die “Kerstmarkt-huisjes” en niet alleen simpele kramen. Toch heb ik zo langzamerhand mijn twijfels over de prijs/kwaliteits-verhouding.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.