Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Week (?) van het Nederlandse bier

Posted by Treinjan op 29/05/2014

Deze zit er inmiddels alweer enkele dagen op. Dit jaar kon ik niet aan veel dingen deelnemen, maar eraan vooraf ging iets bizonders. Ik was namelijk uitgenodigd om deel uit te maken van het proefpanel dat de inzendingen voor de Brand bierbrouwwedstrijd moest beoordelen. De proeverij vond plaats in Utrecht, bij een in smaakonderzoek gespecialiseerd bureau dat ooit nog het externe proefpanel bij Heineken heeft helpen opzetten.
De ongeveer 150 inzendingen waren vooraf geanalyseerd, daarbij was al bijna eenderde afgevallen (voldeden niet aan de gestelde eisen). De eerste dag (donderdag) moest de groep per persoon 4 series van circa 6 India pale ales beoordelen (twee series in de ochtend, twee na een stevige lunch). Je zat daarbij in een hokje en kreeg de bieren op een dienblad, zes flessen (geheel afgeplakt, alleen herkenbaar aan een nummer) met zes corresponderende glazen, inschenken deed je zelf. Je gaf de bieren vervolgens punten (voor uiterlijk, geur, smaak, mondgevoel en nasmaak) en deze beoordelingen werden aan het einde van de dag verwerkt. Van de ruim honderd geproefde bieren ging uiteindelijk eenvijfde door naar de tweede dag. Die vrijdagochtend werd er in twee grotere panels geproefd, beoordeeld en verworpen tot er nog tien bieren over waren. Uit dit tiental is een week later bij Brand in Wijlre de winnaar gekozen door een nieuw panel. Ditzelfde bier was trouwens ook ingezonden voor het Open Nederlands Kampioenschap Amateurbrouwen en werd ook daar eerste! Let wel: met andere beoordelaars en een andere beoordelingsmethode!

Op de vrijdagmiddag, na nogmaals een goede lunch ben ik op mijn gemak naar Den Haag gereisd om daar het Nederlands Bierproeffestival te bezoeken. Net als twee jaar geleden in de Grote kerk, die nu duidelijk drukker was, zowel qua stands als qua bezoekers. Een ruime keuze uit bieren van kleine en grotere Nederlandse brouwerijen, alle bieren naar keuze voor 1 (half glas) of 2 muntjes (vol glas), de muntjes kostten 1 euro per stuk. Ook nog een lekkere en interessante bier-en-kaas proeverij bijgewoond (en daarna ook een stukje van een van de geproefde kazen gekocht). Minpunt: de muziek, hoe goed ook, leidt af van (en hindert) het doel van de bijeenkomst: bier proeven en erover praten. Daarnaast was de toiletcapaciteit aan de krappe kant (bier leen je alleen maar).

Een week later nog een bezoekje aan Leidsch Bier, het jubileumbier (met champagnegist) smaakte alweer beter dan in Den Haag. Er was een interessante voordracht door Rudolph Ladan (Bier in middeleeuws Leiden) over Kuitbier, plus lekkere hapjes (onder andere bagels gebakken met bostel) en goed gezelschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: