Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Bier en whisky: Schotland

Posted by Treinjan op 06/05/2014

April – mei 2014; met maar weinig trein.

Zondagmiddag verzamelen bij het station van Maassluis, de woonplaats van reisleider Hans. We rijden met z’n achten in een busje het korte stukje naar de pont en steken de Nieuwe Waterweg over naar Rozenburg, waar we eerst van een warme maaltijd genieten. Dan een ook nog vrij korte rit naar de Europoort, de veerboot naar Hull (de Pride of Rotterdam) ligt klaar. Een genoeglijke avond aan boord met vooral bier en een beetje whisky volgt. De volgende ochtend rijden we eerst Hull in voor een pin-stop en een snelle koffie, dan een paar uur doorreizen in noordwestelijke richting via Scotch Corner naar Penrith, voor het middageten in The Agricultural Hotel, de eerste van verschillende goede maaltijden op deze reis.

Traquair House

De rit wordt voortgezet naar de Scottish Borders, naar Traquair House, een zeer oud huis/kasteel met een bewogen geschiedenis en voor ons vooral interessant vanwege de oude brouwerij die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd ontdekt en weer in gebruik genomen. In de winkel worden de eerste bieren en andere zaken aangeschaft, waarmee de “verzwaring” van ons busje een aanvang neemt! Vervolgens rijden we langs Glasgow door naar onze eerste overnachtingsplek aan het Loch Fyne. In de Cairndow Inn genieten we wederom van een goede maaltijd met een bier/whisky-nazit in de bar.

Dinsdagmorgen eerst een Full Scottish Breakfast, dan bezoeken we het vlakbij gelegen Fyne Ales, een succesvolle brouwerij die in een zeer krappe ruimte aan z’n maximumcapaciteit draait, er wordt dan ook een nieuwe brouwerij naast gebouwd. Hierna eerst naar Fort William voor een lunch aan de voet van de Ben Nevis, dan door naar Drumnadrochit, waar we een kort bezoek brengen aan de tap en winkel van de Loch Ness brewery. Onze eindbestemming van deze dag is het station van Rogart, waar we overnachten in een omgebouwde spoorwagon (voor de kenners: 1e klasse Mark II). Avondeten in een nabijgegelegen pub/restaurant met nog een korte nazit in de enige niet verbouwde coupé.
Woensdagochtend vroeg bereiden we zelf ons ontbijt, pakken in en ruimen op en rijden dan naar een nevelig Wick voor de eerste distillery van deze reis, Old Pulteney. Een goede rondleiding in deze traditionele en vrij kleine distillery met een proeverij en de nodige aankopen, waaronder ter plekke afgevulde whisky. Dan een lekkere warme lunch in een hotelrestaurant (een enkeling prefereert de lokale Wetherspoons, vanwege de bierkeuze aldaar), nog even rondkijken in de stad en door naar de veerhaven van Scrabster, waar we de boot (Northlink MV Hamnavoe) naar Stromness op Orkney nemen. Een korte rit over Mainland (het hoofdeiland) brengt ons naar de hoofdstad, Kirkwall, onze basis voor de komende dagen. Na een bezoekje aan een nabijgelegen pub en de nodige glazen real ale sluiten we de dag af met nog meer bier of een slokje whisky in de zitkamer van het Peedie Hostel.

Donderdagmorgen staat de stad Kirkwall op het programma, individueel of in kleine groepjes. Hoewel het nog tamelijk grijs weer is maakt het stadje een niet onaardige indruk, beter dan Wick in ieder geval (maar gisteren was het dan ook wel erg nevelig en guur weer). Hoogtepunt is wel de kathedraal, gewijd aan St. Magnus. Na de lunch worden we opgehaald door een busje van Highland Park Distillery, wat goed uitkomt want het is inmiddels behoorlijk nat buiten. We krijgen een uitgebreide rondleiding door mouterij en distilleerderij gevolgd door een zeer interessante DSCN0962proeverij met whiskies van 12 tot 45(!)  jaar. Met behoorlijk volle tassen worden we weer teruggebracht. Avondeten in een pub behorend bij een hotel, waar het eten uit de hotelkeuken komt, wat het niveau zeker niet schaadt. Later op de avond bezoeken mijn medereizigers nog een andere pub, zijn echter al snel weer terug. De avond wordt wederom afgesloten in de „lounge“ met bier, cider, kaas en crisps.
Vrijdagochtend staat een bezoek aan de Orkney Brewery op het programma. Een fraai gebouw dat oorspronkelijk de plaatselijke school was is omgebouwd en uitgebreid tot brouwerij met bezoekerscentrum. Uitgebreide rondleiding door de head brewer gevolgd door een proeverij in nip-glazen (1/3 pint), je kunt er drie kiezen uit totaal vijf bieren van het vat (cask). Daarna lunchen we er, met nog enkele andere bieren erbij. De middag is verder gewijd aan de geschiedenis van Orkney: Skara Brae, de Ring of Brodgar en de Standing Stones van Stennes, gevolgd door een bezoekje aan Stromness waarbij natuurlijk de lokale pubs geïnspeccteerd worden. Avondeten in Kirkwall in de pub die we woensdagavond ook al bezocht hadden, de dag wordt wederom afgesloten in het hostel.

Zaterdag is de laatste dag op Orkney. Na het ontbijt inpakken en opruimen, dan naar Maes Howe, weer een plek uit de Steentijd, daarna rijden we naar het zuiden voor een bezoekje aan de door Nederlanders opgerichte Orkney Wine Company. Geen wijn van druiven, maar van allerlei bessen en andere vruchten die op het eiland willen groeien. Verder maken ze verschillende likeuren en versterkte wijnen, sommige met houtrijping. Vlakbij staat de Italian Chapel, een kerkje gebouwd in de Tweede Wereldoorlog door Italiaanse krijgsgevangenen. Helemaal in het zuiden van Mainland vinden we dan een gloednieuw restaurantje dat tevens het bezoekerscentrum van de Tomb of the otters is, een pas kortgeleden ontdekte grafheuvel. Na het eten krijgen we een rondleiding, waarbij we met vier tegelijk naar binnen kruipen, niets voor mensen met claustrofobie. Daarna nog een lang gesprek met de eigenaar van het restaurant, een kleurrijke persoonlijkheid. We rijden op ons gemak terug naar Kirkwall waar we ook de avondmaaltijd gebruiken. Laat op de avond naar een van de veerhavens bij de stad om de boot te nemen die van Aberdeen via Kirkwall naar Lerwick op Shetland vaart.

Bij Esha Ness Lighthouse

Bij Esha Ness Lighthouse

We arriveren al vroeg in Lerwick, doen boodschappen en gaan dan op weg naar het noorden, met enkele fotostops, het is vandaag prachtig zonnig weer. Een korte overtocht met een aanmerkelijk kleinere veerpont brengt ons naar het eiland Yell, daar weer twintig minuten rijden voor een volgende (en weer wat kleinere) veerpont naar het noordelijkste eiland van de Shetlands, Unst. Middageten in een hotel dat eigenlijk nog dicht is, maar voor een groep van acht wel een maaltijd wil verzorgen. Dan een bezoek aan de noordelijkste brouwerij van het U.K., de Valhalla Brewery. Een eenmansbedrijf met een bizondere eigenaar-brouwer. Hij geeft ons na de rondleiding een tip hoe we bij een plek met fraai uitzicht vlakbij de noordpunt van Unst kunnen komen, helaas spelen bewolking en nevel ons daar parten, desondanks kunnen we nog enkele mooie foto’s schieten. Overnachten doen we in een hostel aan de zuidkust van het eiland dat we helemaal voor onszelf hebben.

Maandag gaan we met wat rondkijken op Yell terug naar het Mainland van Shetland en bezoeken voor de afwisseling nu eens een kaasmakerij, de enige op Shetland en daarmee ook weer de noordelijkste van het U.K. De eigenaar-kaasmaker van Shetland Cheese Ltd was vroeger accountant in Londen, die iets volledig anders wilde doen! We gebruiken er ook de lunch, negen kazen met brood, crackers, fruit, plus thee, koffie of fris. Overnachten doen we in een relatief luxueuze hostel in Lerwick, de avondmaaltijd is naar eigen voorkeur: fish & chips of Indiaas.
Dinsdagmorgen een Scottish breakfast, dan weer inpakken en op weg naar de tweede brouwerij op Shetland, iets buiten Lerwick. De Lerwick Brewery bestaat nog geen jaar, er wordt gebrouwen door twee nog jonge brouwsters. Een uitgebreide rondleiding gevolgd door een kleine proeverij. Daarna rondkijken ten zuiden van Lerwick, met een zeer goede maaltijd in een hotel-restaurant. Aan het eind van de middag checken we in voor de rechtstreekse veerboot naar Aberdeen, dezelfde boot die ons van Kirkwall naar Lerwick bracht (MV Hrossey), we hebben zelfs exact dezelfde hutten. Vertrek is al vroeg, het is een lange vaart, circa 12 uur.

Woensdag is de ontscheping al om 7 uur, dan valt er het een en ander te doen in en rond Aberdeen wat vanwege een drukke ochtendspits wel enige tijd in beslag neemt, maar desondankszijn we op tijd bij de Royal Lochnagar distillery (zes personen) dan wel Balmoral Castle (twee) voor een bezoek. Daarna gaat het naar de Cairngorm brewery in Aviemore. Hier een niet zo uitgebreide of diepgaande rondleiding, maar wel een proeverij van alle beschikbare bieren. En weer is de wagen wat zwaarder beladen als we naar het dorpje Tomnavoulin rijden, naar ons laatste verblijfadres van deze reis. Hier hebben we de beschikking over drie huisjes met een prachtig uitzicht, waar we deze dag echter nog niet van kunnen genieten, het is nevelig en het regent, later valt zelfs natte sneeuw (die hogerop blijft liggen!). Voor de avondmaalijd rijden we heen en weer naar Dufftown.

Glenfiddich

Glenfiddich

Donderdag is de eerste dag van het Speyside Whisky-festival. Drie van de groep maken een uitgebreide tour langs vijf distilleerderijen, twee bezoeken in de ochtend de Speyside Cooperage en drie gaan naar een proeverij bij Glenfarclas. Deze laatste vijf zijn dan samen weer present voor een  bier- en whiskyproeverij bij Benromach, met bier van de nog jonge Windswept-brouwerij, rijden dan naar Dufftown voor de Distilleries Walk, langs werkende en gesloten distilleries: Pyttivaich (alleen warehouses over), Dufftown, Mortlach, Glendullan, Parkmore (al heel lang dicht, wegens tijdgebrek alleen uit de verte), Glenfiddich, Balvenie, Kininvie en Convalmore (ook al enige tijd gesloten); onderweg krijgen we veel informatie en regelmatig een proevertje. Daarna komt de hele groep weer bij elkaar in de Highlander Inn, Craigallachie, voor het avondeten. Alle verplaatsingen op deze dag gaan met taxibusjes.

Vrijdag begint de dag stralend blauw, maar wel koud. Vroeg in de morgen ben ik al buiten om wat foto’s te maken, de stoomwolken van Tamnavulin Distillery zijn door de kou onmiskenbaar. Op deze tweede dag van het Speyside-festival gaat een groepslid een broodje bacon met whisky combineren, bezoeken er drie op hun beurt de Speyside Cooperage en de andere vier gaan kijken bij de Ballindalloch Single Estate Distillery in aanbouw. Op het Ballindalloch Estate wordt met gebruik van bestaande gebouwen een kleine distillery gebouwd, maischketel en washbacks (vergistingsvaten, in hout) staan er al, de hele distilleerderij moet over enkele maanden draaien. Bewust wordt voor traditionele techniek gekozen, zo zal de koeling van de spirit door middel van worm-tubs geschieden. De gerst wordt ter plekke verbouwd, op grond binnen het estate is ook de Cragganmore Distillery gevestigd, we krijgen twee verschillende bottelingen uit de privé-voorraad van de eigenaarsfamilie van het estate te proeven. We worden vervolgens ook nog uitgenodigd om Ballindalloch Castle te bezoeken, wat we graag doen. Vanwege het geplande programma wordt het een korter bezoek dan de plek eigenlijk waard is. We rijden  vervolgens terug tot Dufftown, zamelen onderweg weer iedereen in en gaan gezamenlijk met de museumtrein naar Keith voor een bezoek aan Strathisla Distillery. De fraaie en mooi gelegen distillery geldt als de thuisbasis van Chivas Regal. Twee deelnemers gaan eerder per taxi terug naar Dufftown om op tijd te zijn voor de distillery walk van deze dag, de anderen volgen in een rustig tempo met de trein. Deze zes gaan dan nog een leuke oude pub bezoeken, de Fiddichside Inn nabij Craigallachie en maken vervolgens foto’s van en bij de Craigallachie Bridge (Telford, 1814). Het avondeten is dan weer in Dufftown waar later ook de twee wandelaars zich bij het gezelschap voegen.

Zaterdag tenslotte een vroeg vertrek naar het zuiden, middageten in Kelso, nog in Schotland. The Cobbles is de tap van de Tempest Brewing Company, zowel bier als eten zijn van (zeer) goede kwaliteit. Dan nog een lange rit naar Hull voor de laatste veerboot van deze reis, wederom de Pride of Rotterdam. Zondag in Maassluis de aangekochte bieren nog verdelen en afscheid nemen, dan met zware tassen de trein in naar huis. We zijn allemaal moe maar voldaan, het was zeer de moeite waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: