Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Kerst- en winterbier: vervolg in Hoogeveen

Posted by Treinjan op 23/12/2013

Sinds 2010 organiseert Pint Noord een Kerst- en winterbierenfestival in Hoogeveen, Drente. Op de Hoogstraat die ter plekke het formaat van een plein heeft, met een rechthoek van kramen en daarbinnen een grotendeels overdekte ruimte met statafels en terrasverwarmers. De eerste keer met vorst en sneeuw, sindsdien onder wat gematigder weersomstandigheden. Dit jaar viel het ook wel mee: vrij zacht, maar wel vrij veel wind, met zo nu en dan venijnige windvlagen en een langdurige stortbui. Maar we hebben het allemaal welgemoed doorstaan, inclusief perioden van (gedeeltelijke) duisternis. Toegang vijf euro, 2 euro statiegeld voor het glas (15 cl.) inbegrepen; muntjes € 1,75, zes muntjes voor een tientje, een “startpakket” kon daarmee voor in totaal 15 euro verworven worden.
De kramen worden deels bezet door een aantal kleinere Nederlandse brouwerijen, vooral uit noord-oost Nederland, daarnaast zijn er kramen van de lokale horeca en enkele bierimporteurs die zowel Nederlandse als buitenlandse bieren aanbieden. De brouwerijen en bieren worden beschreven in een boekwerkje, maar zoals zo vaak is er op het laatst het een en ander veranderd. De bierlijst op het inlegvel blijkt echter ook niet meer helemaal te kloppen, zo loop je als organisator onvermijdelijk altijd een beetje achter de feiten aan. In ieder geval zijn ermeer dan veertig bieren te proeven, de meeste daarvan redelijk rijk in alcohol. Zo hier en daar zijn wat hapjes te krijgen, voor meer moet je naar de omringende horeca-gelegenheden, alwaar ook het afwateren dient te geschieden.
Het station van Hoogeveen ligt op ongeveer een kwartier wandelen, en de NS werkte deze dag voorbeeldig mee, zodat de verhouding reistijd-proeftijd in orde was, ongeveer een-op-een. Al met al een geslaagd festival, met een minpunt: regelmatig is door de versterkte muziek/muzak normale conversatie niet mogelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.