Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Kerst- en winterbier

Posted by Treinjan op 15/12/2013

Na de herfstbokken komen de kerstbieren en winterbieren en hun festivals. Het grootst is al jaren het Kerstbierfestival van O.B.E.R. (Zythos) in het belgische Essen, net over de grens onder Roosendaal. De bierlijst wordt elk jaar langer en het wordt elk jaar drukker. Er zijn inmiddels in deze zelfde periode al drie nederlandse festivals gewijd aan kerst- dan wel winterbieren, in Haarlem en Wormer was het dit weekeinde raak, volgende week is Hoogeveen aan de beurt. Omdat ik diverse andere verplichtingen had heb ik dit weekend alleen twee korte bezoeken gebracht aan Wormer en Haarlem.

Zaterdagmiddag naar station Wormerveer, daarvandaan is het ongeveer 20 minuten lopen naar de sporthal van Wormer, er is ook 1 maal per uur een busverbinding. In de sporthal is het een duistere bedoening, er is zo weinig “sfeer”verlichting aangebracht dat je uit de buurt van een stand, dus in het midden van de ruimte, de bierlijst nauwelijks kunt lezen. Toegang tot het Winterbierfstival Wormer is 6 euro, inclusief twee euro statiegeld voor het glas, het PINT-proefglas (maatstreep op 15 cl) dat de vereniging bereidwillig ook aan andere festivals ter beschikking stelt. Alle bieren gaan voor de eenheidsprijs van 1 muntje ter waarde van twee euro. Er is keus uit zeker vijftig bieren van bijna twintig kleine Nederlandse brouwers. Ze staan meestal zelf te tappen of soms uit te schenken, je kunt dus -theoretisch- de nodige informatie verkrijgen, maar buiten veel te donker is dit festival ook niet muzak-vrij, dus het wordt bij sommige stands al gauw moeilijk om een behoorlijk gesprekje te voeren. Om de alcohol er een beetje onder te houden zijn enkele eenvoudige snacks verkrijgbaar, verschillende stands bieden zelf iets aan. In een van de hoeken staat de glazen-wisseltafel, afgekeken van PRNH. Deze hoek wordt naarmate de drukte toeneemt wel steeds lastiger bereikbaar. In het midden (in het donker) staan wat tafels en banken, daaromheen nog wat statafels, maar voor de meeste aanwezigen is het een staande receptie.

Zondagmiddag nog even naar Haarlem op en neer, op het plein naast de Jopenkerk, een kwartiertje wandelen vanaf het station, vindt in de openlucht het Haarlems Winterbierfestival plaats. Huisjes zoals bekend van kerstmarkten huisvesten hier vooral biertaps, soms andere dranken of iets te happen. De taps dient men in het algemeen behoedzaam te benaderen, anders stoot je al gauw je hoofd. Het eigen festivalglas (maatstreep op 10 cl) schaf je aan voor drie euro, muntjes voor dezelfde prijs, stuk duurder dan in Wormer dus. Daartegenover staat een voordelig startpakket: glas, 4 munten, boekje en een Jopen-pen voor €13,50.  Een klein blazersgezelschap brengt zo nu en dan een vaak kerst-gerelateerd nummer ten gehore, dit stoort niet. De weersomstandigheden zijn heel behoorlijk, hooguit is de wind wat fris. Nadeel van een openluchtfestival is natuurlijk wel dat er altijd een aantal figuren de nodige stank menen te moeten verspreiden, die met iets dikker bruins stinken dan vaak nog harder dan die met iets dun wits. Een plaatsje bovenwinds zorgde meestal wel voor redelijke tot goede proefomstandigheden. De glazen diende je zelf te spoelen in daartoe opgestelde teilen. De bierlijst was niet zo lang maar bevat heel wat bizonderheden, alle bieren van de tap. Niet alles in de lijst was steeds beschikbaar, de bierlijst op zondag week iets af van die op zaterdag.

De informatievoorziening betreffende de twee festivals ging voornamelijk via Facebook, er is een weinig informatieve site voor Wormer en voor Haarlem was alleen iets op de Jopen-evenementenpagina te vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s