Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Amberg en Bamberg

Posted by Treinjan op 07/11/2013

Zaterdag 2/11, overstappen in Dusseldorf. Dus op naar de jarige Schumacher

Jubileumsviltje

Zaterdagochtend eerst naar Amsterdam Centraal waar mijn reisgenote zich bij me voegt, voor Linda wordt het haar eerste bezoek aan de Oberpfalz en Oberfranken. We reizen per ICE naar Düsseldorf Hbf, doen de grotere bagage in een kluis en lopen voor het middageten naar het Schumacher Stammhaus in de Oststrasse. Vanwege het 175-jarig bestaan is er een Jubiläumsbier verkrijgbaar naast de gewone Alt. We proberen beide bieren, het 1838 is iets minder moutig-gebrand en duidelijk hoppiger, met citrus-trekjes. Voor bij de maaltijd geven we allebei de voorkeur aan de klassieke Alt, wat niet wil zeggen dat we het jubileumsbier niet lekker vinden, integendeel.
De reis gaat verder, wederom per ICE (nu met maximaal 303 km/u ) via Keulen-Deutz, Frankfurt en Würzburg naar Neurenberg, vandaar per RE naar Amberg in de Oberpfalz. Na inchecken in het hotel gaan we naar het Bruckmüller Bräuwirtshaus voor de avondmaaltijd. Daar treffen we zoals afgesproken F & Q, die vandaag hun vakantie in Franken en de Oberpfalz afsluiten. Bij het eten Pils, Knappentrunk (Dunkles) en Kellerbier, daarna nog het helles Bockbier Superator, 7 vol% sterk en verraderlijk doordrinkbaar. Ook een rode wijn uit de partnerstadt van Amberg in de (untere) Pfalz, Bad Bergzabern, smaakt uitstekend.

Zondag 3/11; op het Leading Beers Festival!

Eerste bier (Zoigl) en de bonnen (plus notitieblokjes)

Zondag is dan festivaldag. The leading beers is een studieprojekt van de Hochschule Amberg-Weiden, dat een hoogwaardig bierfestival verbindt met “Kunst, Kabarett und Kulinarik”. Het programma op de zaterdagavond is meer op kunst en kabaret gericht, wat mij betreft is het programma op zondag aanmerkelijk interessanter. In het Amberger Congess Centrum (ACC) zijn vele brouwerijen uit de regio en daarbuiten aanwezig. Toegang is 15 euro, daarvoor krijg je een proefglas (het Teku-model dat bijvoorbeeld ook in München gebruikt wordt) en acht tegoedbonnen. Twee bonnen zijn voor bronwater/fris en chocolade (!), de andere voor bier (0,1 liter) van een zestal willekeurig gekozen brouwerijen, elk vel met bonnen kan weer een andere kombinatie geven. Verdere bieren betaal je met kroonkurken ter waarde van 1 euro, vrijwel alle bieren zijn voor 1 kroonkurk verkrijgbaar, zelden twee. Overigens, als je zoals wij van wat verdergaande belangstelling blijk geeft krijg je ook wel eens wat om niet aangeboden, zoals bijvoorbeeld bij de ruim gesorteerde stand van Kundmüller (Weiher, Oberfranken). Het rookbier (Weiherer Rauch, vrij mild gerookt) smaakt mij prima, Linda kan het niet waarderen. In de middag zijn er dan diverse proeverijen met toelichting, zoals over bier & chocolade en bier & kaas. Omdat we beiden een drietal proeverijen bijwonen houden we uiteindelijk allebei nog kroonkurken over, het programma is eigenlijk te vol, of men zou langer moeten doorgaan, nu is het festival al om 16 uur afgelopen. Desondanks zijn we allebei redelijk tevreden, op met name een ding na: de muziek was zo nu en dan veel te luid en verhinderde daarmee zinvolle conversatie over de aangeboden bieren. Daarnaast zou een boekje met bierlijst en plattegrond zeer nuttig geweest zijn. Maar het was de eerste keer en de organisatoren moeten ervan leren. Al met al heb ik zeker twee dozijn bieren kunnen proeven en slechts zelden het glas niet uitgedronken. Er was een stand met mineraalwater waar je zo vaak je maar wilde kon langskomen voor een beetje dan wel een vol glas water en overal stonden mandjes met bierbrood (met Zoigl, lekker!).
Nog even de bier & kaas combinaties van de proeverij gegeven door Dr. Wolfgang Stempfl (Doemens): Tomme de chèvre met Weihenstephaner Vitus, Comté met Trois Monts, Morbier met Rochefort 8 en Roquefort met EKU 28. Wat mij betreft allemaal de moeite waard, met de tweede en vierde combinaties als de betere. Overigens is de bijdrage per proeverij 4 euro, een koopje.
Voor het avondeten bezoeken we de Bräuwirt, de Ausschank van Brauerei Winkler, waar na het uitgebreide biergenot op het festival de bierconsumptie op een aanmerkelijk lager pitje gezet wordt, alleen de Zoigl (hier bedoeld als Zwickl/Kellerbier) wordt nog geproefd. Daarna maken we het niet laat, het was een zware dag.

Maandagochtend wederom een uitgebreid ontbijt, dan de koffer of tas pakken, hotelrekening betalen en naar het station om de bagage in een kluis te doen. Daarna nog een kleine stadsrondwandeling, met de regen valt het gelukkig wel mee, sterker nog, zo nu en dan schijnt de zon – al dan niet in kombinatie met wat regenspetters. Halverwege de ochtend een kop koffie in een Konditorei, bewust zónder Kuchen. Middageten bij Schiessl, een voormalige brouwerij die nu bier laat brouwen bij Winkler. Het Keller/Zoigl/Zwicklbier (deze namen worden in de menukaart alledrie gebruikt) oogt hetzelfde als bij Winkler maar smaakt anders, vooral pittiger (eigenlijk “herber” – een van die Duitse termen zonder goed passend Nederlands equivalent). Daarnaast het Hopfenbier, een pilsachtige.
We wandelen vervolgens naar het station en reizen (met enige vertraging) via Neurenberg naar Bamberg. Na inchecken in het hotel eerst een stukje van de Gartenstadt bekeken, eindigend in de Obere Königstrasse voor een kort bezoek aan Fässla, met Pils en Lager; het Pils is typisch Zuidduits, daardoor is het verschil met het Lagerbier eerder subtiel. Vervolgens de Inselstadt ingewandeld en daar even wat rondgekeken, dan per bus naar Bischberg, eten bij Zur Sonne. Daarbij twee bieren, het helles Bockbier (dit jaar niet zo heel hoppig, meer fruitig) en het amberkleurige Festbier ter gelegenheid van het 1000-jarig bestaan van Bischberg, zeer doordrinkbaar (“süffig”). Met de laatste bus terug naar Bamberg en daar nog (kruiden)thee gedronken om de vochthuishouding wat te herstellen.

DSCN0698

Links Eckerts, in de verte het Altes Rathaus

Dinsdagmorgen een vrijwel net zo overvloedig ontbijt als in Amberg, dan lopen we naar het busstation en rijden omhoog naar de Michelsberg voor het uitzicht. Langs de enige wijngaard in Bamberg naar de Jakobskirche, vervolgens een bezoekje aan de Alte Hofhaltung. Dan is het tijd voor Kaffee mit Kuchen (Sachertorte!), even naar Schenkerla (alleen het interieur bekijken – Linda houdt wel van bacon/spek, maar niet in haar bier!), daarna terug naar de Domberg: Neue Residenz met de Rosengarten en natuurlijk de Dom zelf. Langs Klosterbräu lopen we naar restaurant Eckerts voor de middagmaaltijd. Erbij Huppendorfer Vollbier, Gänstaller Zwickelpils en Eckerts Bockbier, plus water. Het uitzicht over de Regnitz bij Eckerts is trouwens heel fraai, in beide richtingen.
Later nemen we de bus naar de Obere Stephansberg en lopen – in de zon! – omlaag langs de Wilde Rose Keller naar brouwerij/mouterij Heller (Schlenkerla), waar de deur openstaat, dus een korte blik naar binnen. Dan weer even omhoog langs de sterrenwacht naar de Spezikeller voor het uitzicht (“4 Kirchen Blick”). Verder afgedaald naar het centrum, thee gedronken en nog wat rondgekeken. Voor het avondeten gaan we met de bus naar Memmelsdorf, Brauereigasthof Drei Kronen. Erg lekker eten met Lagerbier en Fralt (Fränkisches Alt) plus een proevertje van het Bockbier. Ik schaf nog een fles Holladiebierfee aan, gebrouwen door 4 brouwsters uit Hof (2x), Memmelsdorf en Trebgast, plus Rauchbiersenf (mosterd) en kweeperengelei uit eigen produktie. Met de laatste bus rijden we weer terug naar Bamberg.

DSCN0710

Helles, Rotbier en proevertjes

Woensdagmorgen pakt Linda haar tas en zet deze zolang op mijn kamer. Korte tijd later worden daar nog enkele aankopen aan toegevoegd, er gaan bijvoorbeeld twee broden mee (en een heel Landbrot weegt maar anderhalve kilo), pakjes Lebkuchen en meerdere zakjes Malzbonbons. Met de bus rijden we naar de wijk Wunderburg, bekijken het interieur bij Mahrs en gaan vervolgens naar Keesmann, voor Herren-Pils en Bockbier. De als altijd lichtgekleurde herfstbock is dit jaar behoorlijk hoppig en niet zo fruitig-esterig uitgevallen als voorgaande jaren. Terug naar het centrum om nog een paar mooie plekjes en gebouwen te bekijken, dan voor de middagmaaltijd naar Spezial. Hier moet Linda toch toegeven: Spezial Lager (Rauchbier) lust ze wel, zelfs al geeft ze de voorkeur aan het Ungespundetes. Het eten (Wildschwein met broccoli en heel bizondere aardappelkroketten, plus een heerlijke saus) is trouwens erg lekker, en allebei de bieren passen erbij (!).
Dan even langs het hotel om haar nogal zware tas op te pikken, vervolgens per trein naar Neurenberg, daar per U-Bahn door naar de luchthaven. Niet heel groot en op een doordeweekse dag in het laagseizoen zéér rustig. Hier gaat het “reisgezelschap” uit elkaar, Linda vliegt aan het begin van de avond naar Schiphol en ik ga met metro en tram terug naar het centrum van Neurenberg voor een bezoekje aan de Altstadthof, brouwerij en distilleerderij, om het bockbier (Roter Bock) te proeven en een fles whisky aan te schaffen. Daarna in de motregen naar het station en per trein naar Erlangen waar ik met Nick heb afgesproken. We gaan naar het restaurant van brouwerij Kitzmann (Bräuschänke), waar we eerst allebei een proevertje Dunkles Erlanger krijgen, daarna is het Helles voor Nick en 300 (jubileumsbier, een zeer doordrinkbaar Rotbier) voor mij. Nick begeleidt me door de nattigheid nog terug naar het station waar we afscheid nemen. Ook bij aankomst in Bamberg valt nog steeds intense “Sprühregen”.

Donderdagmorgen een laatste uitgebreid ontbijt, koffer en rugtas inpakken, nu allebei wel wat zwaarder dan op de heenreis, nog een koffie op het station en dan eerst naar Würzburg. Bagage in een kluis en nog even de stad in, middageten in het fraaie oude Weinhaus Stachel met een glas Rotling (dat oogt als een rosé maar is het niet!) en water. Dan per ICE naar Duisburg via een bizondere route: Fulda – Kassel – Paderborn – Hamm – Dortmund; de trein kwam trouwens uit München en rijdt nog door naar Keulen-Deutz, Limburg en Wiesbaden! Ik had eventueel nog naar een plaatselijke huisbrouwerij kunnen gaan voor een hapje en een drankje, maar omdat het snertweer is en mijn trein vertraging heeft opgelopen zie ik daarvan af. Nog wat eten en drinken op het station en iets voor onderweg kopen, dan de ICE naar Nederland in. Die loopt in Duitsland ook weer de nodige vertraging op, zodat ik in Utrecht aankom op precies die tijd dat de trein naar Leiden vertrekt!

Foto’s 1 en 2 zijn door Linda gemaakt, 3 en 4 zijn van eigen hand.

3 Reacties naar “Amberg en Bamberg”

  1. Hans said

    Leuk verslag! Is zo een mooi gevarieerd reisje geweest Groet, Hans

  2. Joost said

    Inderdaad, leuk leesvoer. Tot snel.

  3. […] een bezoekje aan Amberg en Bamberg geen uitgebreid verslag. Daar Linda mee was naar de Oberpfalz en Oberfranken ontbraken ook meteen […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.