Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Modeste bierfestival 2013

Posted by Treinjan op 06/10/2013

Inmiddels de derde editie, bij brouwerij De Koninck in Antwerpen. Toegang is gratis als je nog een proefglas van de voorgaande jaren hebt, anders dien je er een te kopen (3 euro). Er is een fraai klein formaat festivalboekje gedrukt dat echter geen bierlijst bevat. Alle bieren worden tegen eenheidsprijs geschonken: 1 euro, gewoon kontant te betalen. De bierstands staan in dezelfde wat aftandse hal van de voorgaande jaren en de etensstands staan wederom buiten, evenals de toiletwagen. Afwateren kost 50 cent per keer of € 2,50 voor de hele dag, dan krijg je een polsbandje. Naast de toiletwagen staan nog een paar van de beruchte 4-in-1 pispalen, een fraaiere naam kan (en wil) ik er niet voor verzinnen. Het toiletgebruik is dus duur, het bier goedkoop, het eten heb ik gelaten voor wat het was (wel even gekeken, de prijs/kwaliteitsverhouding leek me niet geweldig), behalve een schoteltje kaas/worst, lekker maar prijzig.
Er zijn ongeveer twee dozijn stands van vooral kleine brouwerijen, hoewel ook enkele middelgrote acte de présence geven. Natuurlijk is eigenaar Duvel-Moortgat prominent aanwezig, met een Duvel/Liefmans stand, een De Koninck-stand en een Achouffe-stand. Enkele kleine brouwerijen zijn slechts 1 dag aanwezig, hun plaats wordt op dag 2 ingenomen door een ander brouwerijtje. Als speciale gast is er 1 brouwerij uit Nederland, Emelisse.
Er is wederom een vrij uitgebreid nevenprogramma, met lezingen, rondleidingen en proeverijen. De lezingen laat ik dit jaar voor wat ze zijn, ga wel mee met een rondleiding en woon ook een bier-en-kaas proeverijtje bij. Toen de verouderde bottellijn van De Koninck werd gesloopt is de vrijgekomen ruimte ingericht als kaaspakhuis voor de firma Van Tricht, die er diverse rijpingskamers hebben, maar ook een proeflokaal. Drie bieren uit het gamma van moederbedrijf Duvel werden gecombineerd met drie bizondere kazen uit het gamma van Van Tricht:

  • Tripel d’Anvers met Zwitserse Alpage, een soort Gruyère/Greyerzer uit het hooggebergte;
  • Liefmans Goudenband met een zachte Spaanse schapenkaas, Torta de oveja (lepelen!);
  • Duvel Tripel Hop met Roquefort Le vieux berger, wederom schapenkaas.

Alledrie de combinaties mochten er wezen.
Heen en terug ben ik gereisd met de zogeheten Benelux 2.0-trein, redelijk comfortabel maar traag.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.