Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Festival der Bierkulturen 2013

Posted by Treinjan op 27/05/2013

Na een alcoholvrije dag, op zondag het tweede festival van dit lange weekeinde, de vierde editie van het Festival der Bierkulturen in Köln-Ehrenfeld. Georganiseerd door de kleine Keulse brouwerij Braustelle in een wijkcentrum op circa 200 meter van de brouwerij, vrijwel even ver van het station Ehrenfeld, waar de RE Mönchengladbach – Keulen – Koblenz stopt, die in Mgb direkte aansluiting van en op de RE Venlo – Düsseldorf (- Wuppertal – Hamm) biedt. Onder het station bevind zich nog een tramhalte, zodat het festival uitstekend per OV bereikbaar is.
Toegang is vijf euro inclusief een proefglas met maatstrepen op 15 en 30 cl. Betalen gaat met fiches/muntjes (“chips”) van 50 cent, de bierprijzen beginnen bij twee muntjes per 15 cl, drie of vier per glas komt ook vaak voor, zelden meer. Er zijn een stel brouwerijen uit Duitsland aanwezig: Alzeyer Volkerbräu, Bayerischer Bahnhof (Leipzig), natuurlijk Braustelle (met huurder Freigeist), Fritz Ale (Bonn), Lahnsteiner Brauerei, Mc Müllers (Linnich), Siegburger Abteibrauerei en Sünner (Keulen). Dan Black Isle Brewery (Munlochy, Scotland), Brasserie Trois Dames (Ste. Croix, Zwitserland), De Molen (Bodegraven, Nederland), Hofbrouwerijke (Beerzel, België), London Fields Brewery en Oud Beersel (België). Een Tsjechische brouwer was helaas verhinderd, voor hem in de plaats was er nog een heel kleine brouwer uit Königswinter, mein Sudhaus. Ook bierwinkel Bierzwerg was van de partij.
Sünner beroept zich erop de oudste Kölsch-brouwerij te zijn, had twee bizondere bieren bij zich plus vijf distillaten, ze brouwen én stoken. Ook de Lahnsteiner brouwerij laat veel van z’n bieren in andere produkten verwerken, zoals kaas, worstjes, mosterd en ook weer distillaten. Deze brouwerij had ook een Stachel meegebracht, een gloeiend gestookte ijzeren stang waarmee je even in daartoe geschikte bieren roert, dit geeft ondermeer warm schuim (het bier blijft koel!) met extra caramel (zoek “bier stacheln” maar eens op). Veel van de Duitse brouwers haden bizondere brouwsels meegenomen, die ze vaak in hun eigen omgeving niet schenken. Het publiek op dit festival is echter geen doorsnee en behoorlijk avontuurlijk ingesteld. Er werd dan ook enthousiast geproefd en gediscussieerd. Een leuke en welbestede middag.
Enkele foto’s van het festival vind je hier. Ze komen van Volker Quante, een Duitse bierliefhebber en hobbybrouwer die ik voorheen slechts via het WWW kende.

Eén reactie naar “Festival der Bierkulturen 2013”

  1. […] 50 cent, bieren in het algemeen 2 tot 4 muntjes, zelden meer. Het weer was aanmerkelijk beter dan vorig jaar, de opkomst op zaterdag was navenant hoger, de zondag was relatief rustig. Deelnemende […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: