Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Week van het Nederlandse Bier 2 – Nederlands Bierproeffestival

Posted by Treinjan op 24/05/2013

Op het Spuiplein in Den Haag, in tenten, onder afdak (bijgeplaatst vanwege de weersvoorspelling?) en deels in de openlucht. Vorig jaar was de eerste editie van dit festival nog in de Grote Kerk. Toegangsprijs is 13 Euro (of enkele centen minder als je vantevoren via internet een kaartje koopt, nominaal 11 euro maar daar komen administratie- en betalingskosten bij, voor een ticket dat je zelf uitprint!). Daarvoor krijg je een proefglas, een festivalboekje en drie munten ter waarde van €1,75 plus een “goodiebag” waarvan de inhoud niets voorstelt (zoals nogmaals dat boekje en de krant van de Week v/h Ned. Bier die je meestal al toegezonden kreeg of elders meegenomen had). Vorig jaar waren nog vier munten inbegrepen in de toegangsprijs, en dat was onder dak. Een forse achteruitgang wat mij betreft, ongeacht de weersomstandigheden.
Een heel behoorlijke selektie van grote en kleine brouwerijen en brouwfirma’s waren aanwezig, met vele interessante bieren. Een biernaam die je vaak tegenkwam was kuit(bier), een poging tot reconstructie van een middeleeuws biertype met een groot aandeel havermout en ook tarwe, zonder kruiden en goed gehopt. Ik heb er diverse geproefd, ze alle interessant en enkele ook lekker gevonden (lekker gedefinieerd als: daar lust ik nog wel een glas van). Met name de aanwezige kleine brouwers waren enthousiast hun produkten (en bier in het algemeen) aan het promoten, bij de grote was dat soms iets minder het geval, dat was vorig jaar niet anders trouwens. Er was het nodige aan vast voedsel te verkrijgen, koud zowel als warm, sommige artikelen waren wel aan de (zeer) prijzige kant.
Dankzij een aantal enthousiaste brouwers en andere bierliefhebbers (bekenden en anderen) heb ik me al met al wel redelijk vermaakt, maar in het algemeen vond ik het festival minder dan vorig jaar en eigenlijk voor een “Nederlands Bierproeffestival” onder de maat. Volgend jaar graag op wat hoger peil, vooral qua lokatie. Dan zijn de toiletvoorzieningen meteen ook beter en kan er overal geproefd worden zonder stankoverlast van rokers. Over proeven gesproken trouwens: een groter glas (met duidelijke maatstreep) dat niet vol geschonken wordt zou ook beter zijn. En de online-ticketverkoop kan volgens mij ook goedkoper.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.