Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

ZBF in Leuven

Posted by Treinjan op 01/05/2013

Sinds vorig jaar vindt het grootste bierfestival van België, het Zythos Bier Festival, plaats in de Brabanthal te Leuven. Vorig jaar zat ik dat weekend aan de whisky in Limburg a/d Lahn, maar dit jaar heb ik het festival dus voor het eerst op de nieuwe lokatie bezocht. Dit was overigens alweer de tiende editie, nummers een t/m acht vonden plaats in Sint Niklaas.
Om te beginnen de reis: door de miskleun “Fyra” is de verbinding naar België via Roosendaal / Antwerpen aanmerkelijk trager geworden, plus nog eens minder frequent, nog slechts drie treinen per twee uur. Op de heenweg ben ik met een van de “Benelux v2” treinen van Den Haag naar Antwerpen gereisd en vandaar met een stoptrein via Lier en Aarschot naar Leuven, terug ging het via Mechelen en Roosendaal, dat is helemaal boemelen. De stoptrein (Brussel Luchthaven -) Mechelen – Antw. – Essen – Roosendaal was vanaf Antwerpen bovendien zeer vol, veel mensen moesten staan. In Leuven rijden dan zogeheten pendelbussen van het station naar de hal die in een buitenwijk ligt. Sommige van deze bussen rijden echter gewoon als lijnbus, andere als direkte bus (zonder tussenhaltes), het verschil was niet duidelijk. De totale reisduur komt zo op circa 9 uur heen en terug voor ongeveer half dat aantal uren proeven, oftewel 2 op 1, een slechte verhouding.
De Brabanthal is groot en hoog, maar donker, wat bij het zonnige weer buiten des te meer opviel. Een grote vooruitgang viel snel op: geen muzak, eindelijk! Ook een goede vondst: voor toiletgebruik betaal je 1 keer € 1,50, je krijgt een stempel op de arm en kunt de rest van de dag onbeperkt wateren. Verder waren er nog steeds de bescheiden stands van vroeger, maar nu een honderdtal, verdeeld over vier “eilanden”. Bierkeus te over dus, waarbij alle bieren nog steeds voor 1 jeton (muntje) gaan, de prijs per jeton was € 1,40. Behoorlijk veel zitgelegenheid, in de zaal zelf en ook erbuiten. Buiten is er een rokersgelegenheid, en elders een “foodcorner”, lees broodjes en vette happen. In de zaal een stand met niet alcoholische dranken en kaas / worst, contant te betalen. Op de zondag was het aangenaam druk, de zaterdagmiddag is het naar verluid aan het einde van de middag érg druk geweest.
Daar het festival de zaal in St. Niklaas allang ontgroeid was, is het een goede beslissing geweest om naar Leuven te verhuizen, deze stad ligt bovendien een stuk centraler in de Bels. Dat het voor Nederlanders dan verder reizen is, het zij zo. Opzet en indeling behoeven misschien nog wel wat bijstelling, maar dat gebeurt vanzelf wel. Eén minpunt moet me nog wel (weer) van het hart: bij het hoge niveau van de bieren steekt dat van de etenswaren wel schril af, voornamelijk vettte happen. En de kaas had dit jaar de mosterd echt nodig om nog ergens naar te smaken, dat ben ik beter gewend. Maar verder heb ik me goed vermaakt en een heleboel bekenden weer eens gesproken. Ik heb inmiddels geconstateerd dat er in 2014  geen datumbotsing met de Whiskyfair is, maar wel met de Solothurner Biertage.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.