Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Tour de geuze

Posted by Treinjan op 22/04/2013

De negende editie van de Tour de geuze, een open dag van de lambikbrouwers en geuzestekers van het Pajottenland verenigd in HORAL, vond plaats op zondag 21 april. Naar goede traditie reed er vanuit Leiden weer een bus (met opstapmogelijkheid in Rotterdam en Breda) naar een viertal deelnemers plus een restaurant.
Eerst stop was bij Gueuzerie Tilquin, de nieuwste geuzesteker, gevestigd in Bierghes (Bierk), gemeente Rebecq (Roosbeek), in Waals-Brabant. Wat hier vooral opviel is de even simpele als slimme oplossing voor het schuim dat uit het bomgat van een vat komt wanneer de vergisting in volle gang is: een pijp die het afvoert naar een gereedstaande emmer. Daarnaast een nieuw bier: Oude Quetsche, lambiek hergist met pruimen.
Daarna ging het naar bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg (gemeente Beersel), waar diverse geuzes en fruitbieren geproefd konden worden en men een leerzame film en de permanente tentoonstelling kon bekijken.
Derde stop was net-weer-brouwerij 3 Fonteinen in Beersel, waar de nieuwe brouwinstallatie stond te pronken. Het koelschip is in vier delen en uitgevoerd als “dubbeldekker”. Ook hier een nieuw bier, Intense Red, een uiterste fruitige kriek met een veel hoger kriekenaandeel dan normaal. Ook veel geproefd en goed bevonden: het zwarte tarwebier zwet.be van gemengde gisting.
Daarna reed de bus naar Lembeek, waar wederom een grote vernieuwing te zien was: het nieuwe en enorm veel grotere brouwhuis van Boon, dat net dat weekend officieel in gebruik genomen was. Ook hier een bizonder bier: Vat 44, een botteling van de inhoud van één foeder, zeer fruitig (citrus).
De dag werd dan afgesloten met een maaltijd bij café-restaurant De rare vos in Schepdaal.
Complimenten aan organisator Arjan, het was een leuke en interessante dag.

3 Reacties naar “Tour de geuze”

  1. Mooi verslag,maar jammer dat er weer zo’n irritante reclamespot onder komt te staan […]

  2. Reblogged this on DKW Blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: