Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Schelvispekel

Posted by Treinjan op 14/02/2013

De naam van een kruidenbrandewijn, vroeger vooral populair onder vissers, vaak naar eigen recept. Tegenwoordig een van de belangrijkste produkten van distillerderij van Toor uit Vlaardingen. Onlangs kon ik deelnemen aan een bezoek aan deze distilleerderij, georganiseerd door de Vereniging Vrienden van het Jenevermuseum uit Schiedam. Van Toor ligt in hartje Vlaardingen, vlakbij de Markt (met kerk en stadhuis), dus hoog, zeg maar op de terp. De distillerderij beschikt nog over zogeheten grondvaten voor de alcoholopslag, zoals ook in het Jenevermuseum het geval is; in dit geval zijn het echter dijkvaten! Het is een eenmansbedrijf dat gaat voor kwaliteit, niet voor kwantiteit. Schelvispekel wordt gemaakt door een kruidenmengsel (geheim recept) 2 maanden op alcohol te laten trekken in stenen potten, waarna het vermengd wordt met brandewijn en wat suiker. Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan (en het verkrijgen van het predikaat Hofleverancier) is er een speciale editie gemaakt waarvan de brandewijn 15 jaar oud is. Deze is een stukje donkerder van kleur door de lange houtrijping. In de geur is de verwantschap te bespeuren, de “jonge” versie ruikt wat zoeter, smaakt ook wat zoeter (wordt er soms geen of minder suiker aan de “oude” toegevoegd?). Moeilijk kiezen, op het ene moment geef ik de voorkeur aan de ene variant, op een ander moment toch weer liever de andere; beide zijn overigens 35 % sterk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s