Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Bier-, trein en theereis

Posted by Treinjan op 17/12/2012

Een weekend Ostfriesland / Nedersaksen, met een uitstapje naar Groningen en Drente.

Vrijdagochtend via Amsterdam naar Rheine, dan noordwaarts tot Leer, vervolgens weer oostwaarts naar Bad Zwischenahn aan het Zwischenahner Meer (en niet See!). Inchecken, dan een kleine rondwandelingen door het centrum bij invallende duisternis. Wat inkopen, waaronder natuurlijk echte Ostfriesenmischung, dit is niet voor niets het theedrinkersgedeelte van Duitsland. Men drinkt hier circa tien tot twaalf keer meer thee dan het Duitse gemiddelde (en zit daarmee ook in de wereldtop)!
Aankopen naar mijn hotelkamer gebracht, dan voor de avondmaaltijd naar de Fröhlich Meer Brauerei. Ik krijg op mijn vraag meteen drie proevertjes (minder dan 0,1 liter) van de drie verkrijgbare bieren. Het Helles (zo noemt de ober het, op de menukaart staat pils) is fruitig en aromatisch hoppig, het Weizen tropisch- en citrus-fruitig en het Dunkles komt eerst wat vlak over, maar blijkt uiteindelijk misschien wel het meest complexe bier van de drie te zijn, met mout, caramel, chocola en rood fruit. Bij de twee gangen van de maaltijd kies ik voor Hell (bij pompoen-wortelsoep) en Dunkel (bij varkensmedaillons in biersaus met gebakken aardappelen en gemengde groenten). Smaakt me goed en is heel betaalbaar.

Was vrijdagmiddag het landschap tussen Leer en Bad Zwischenahn voornamelijk wit, in de nacht heeft de dooi doorgezet met veel regen, dus als ik zaterdagmorgen via Leer naar Norddeich aan de Waddenkust rijd, is het landschap weer groen, bruin en zwart, met veel blauw-wit-grijze lucht erboven. Even rondgekeken aan de kust en bij de veerhaven (je kan de twee Waddeneilanden Juist en Norderney aan de horizon zien), dan rijd ik terug tot Norden voor een bezoek aan het fraaie oude centrum en het Ostfriesisches Teemuseum. Daar is niet alleen veel over de theekultuur te zien, ook de lokale geschiedenis komt aan bod. Leerzaam en lekker is ook de theeceremonie (!) met een Kluntje en een Wulkje Rohm (klontje witte kandijsuiker en wolkje room). Terug in B.Z. avondeten bij een goed Italiaans restaurant, zonder bier of wijn, maar met water en toch een klein beetje alcohol in het toetje.

Zondag gaat de reis via Leer en Groningen naar Hoogeveen voor een bezoekje aan het Noordelijk Kerst- en Winterbierenfestival, georganiseer door Pint Regio Noord en enkele horeca-gelegenheden, met medewerking van de gemeente. Op een deel van de Hoofdstraat zijn in een rechthoek de kramen opgesteld met de stands van de brouwerijen, de café’s en de organisatie, het binnenterrein is vervolgens grotendeels overdekt en voorzien van terrasbranders. Een behoorlijke keuze aan Nederlandse brouwerijtjes, bij de horeca-standen veel Belgische kerstbieren, en nog twee stands met Duits bier. Toegang 5 euro inclusief proefglas en boekje, 2 euro retour bij inlevering van het glas. Alle bieren voor 1 muntje à € 1,75 (of 6 voor een tientje), als je munten over hebt kun je er nog € 1,50 per stuk voor terug krijgen.
Gezien het thema van dit festival ligt het gemiddeld alcoholniveau van de bieren vrij hoog, dus eerst een goede bodem leggen en tussendoor wat eten en wat water drinken zorgt dat je de zaakjes op orde houdt. De organisatie draait gesmeerd en de weergoden werken ook redelijk mee. Al met al bevalt dit niet al te grootschalige festival me wel, hoewel ik toch twee minpunten moet noemen: de sanitaire voorzieningen zijn niet optimaal en er wordt onder het tentdak hier en daar stevig gepaft. De terug reis naar B.Z. gaat vlot, maar natuurlijk wel bij duisternis, dus nog het een en ander gelezen.

Maandag met een omweg terug naar huis. Via Oldenburg gaat het naar Osnabrück, daar middageten bij Hausbrauerei & Brennerei Rampendahl. Er wordt op dat moment gebrouwen, de brouwzaal grenst direkt aan het restaurant. Twee bieren op het menu, Hell en Dunkel, in de zomer brouwt men ook Weizen. Het Helles is wazig lichtgeel, geurt licht citrusfruitig, in de smaak wederom citrusfruit en hop, bitterheid is er vooral in de droge nasmaak. Het Dunkel is eerst vooral licht gebrand moutig met rood fruit, later komt ook wat caramel en bittere chocola door. Ook in dit geval is het donkere (trouwens eerder amberkleurig dan bruin) het meest interessante bier. Je kunt middageten van het buffet, erg goedkoop maar het gebodene trekt me niet zo aan, dus neem ik iets van de menukaart. Naast de grote portie krijg je ook nog een Treberbrötchen (bostelbroodje). Bij een kopje koffie na de maaltijd probeer ik ook nog de Hausbrand, een distillaat van 35 %. Het heeft een klein beetje kleur wat op enige houtrijping wijst, is ook zacht van smaak, ik neem een flesje mee.
Hierna de Altstadt van Osnabrück nog wat nader bekeken, met ondermeer een bezoek aan de Dom en aan het stadhuis voor een bezoekje aan de Friedenssaal. De Vrede van Westfalen die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog in Duitsland en de Tachtigjarige in de Nederlanden werd gesloten na lange onderhandelingen die plaatsvonden in Münster én in Osnabrück. In Nederland hebben we het over de Vrede van Münster omdat de Nederlandse delegatie daar verbleef en onderhandelde. Het Hauptbahnhof van Osnabrück ligt vrij ver van de Altstadt, er is een kleiner station dat direkt aan de Altstadt grenst (en tegenwoordig ook zo heet). Halverwege de middag terug naar het Hbf en per IC terug naar Nederland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.