Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Met de intercity naar jenever in Gent

Posted by Treinjan op 03/12/2012

Om nog eenmaal met de klassieke intercity naar België te sporen heb ik een NS-dagkaart (e-ticket) gecombineerd met een weekendretour Roosendaal – Essen (uit de automaat) en een Weekendretour Internet van de NMBS (ook een e-ticket dus) om een bezoekje aan Gent te brengen. Trekpleister aldaar was een festival van Oost-Vlaamse graanjenevers in het Groot Vleeshuis aan de Groentenmarkt.
Heen eerst naar Schiphol, daarvandaan met Fyra (dit weekend toeslagvrij) naar Breda. In Schiphol leek het er even op dat een van de nieuwe hogesnelheidstreinstellen de honneurs zou waarnemen, maaar het werd toch een getrokken trein. Van Breda naar Roosendaal, waar de IC naar Brussel, die dit weekend vanwege werkzaamheden slechts van en naar Roosendaal reed, al gereedstond. In Antwerpen enkele boodschappen gedaan (cassonade, confituur, een mattetaartje voor onderweg, een tijdschrift), dan door naar Gent St. Pieters en met tram 1 naar het centrum.

In het Groot Vleeshuis, dat als een soort streekproduktencentrum fungeert, koop je voor 5 euro een proefglaasje en 4 proefbonnetjes. Alle distillateurs die een of meerdere produkten voeren die het O’de Flander – label dragen zijn aanwezig, elk heeft al gauw een half dozijn produkten bij zich, van jonge tot gerijpte jenevers van uiteenlopende leeftijd en sterkte, tot vruchtenjenevers en likeuren. Ik heb mijn voorkeur gevolgd en me geconcentreerd op de moutwijn / korenwijn / oude jenevers en dergelijke. Voor een bonnetje werd je proefglas tot de rand gevuld, dus rustig aan. Er was verder een demonstratie jenevercocktails maken (interesseert me niet erg, dus niet bijgewoond), een korte lezing met aansluitend proeverijtje (weer twee glaasjes!) en een kookdemonstratie met onder meer witloofsoep met jenever en crème brulée met jenever (smakelijk!). Om de alcohol de baas te blijven nog een portie fritten op de Groentenmarkt gehaald, waarbij me de winkel van Tierenteyn-Verlent opviel, dus daar meteen nog een potje grove mosterd aangeschaft (er zijn overigens twee Tierenteyns die mosterd maken).
Na in totaal 10 jenevers geproefd te hebben nog een flesje en een kruikje aangeschaft en de terugreis aangevangen: tram naar het St. Pietersstation, IC naar Antwerpen, waar ik meteen aansluiting had op de stoptrein naar Roosendaal, daarvandaan met de NS-bus (nu wel met voldoende beenruimte) naar Oudenbosch waar de IC naar Leiden ook snel vertrok.

Nog even iets heel anders: ik had vantevoren natuurlijk even nagekeken wat het traject vanaf Roosendaal moest gaan kosten. Toen viel op dat NS Hispeed, waar je kaartjes voor dit traject als e-ticket kunt krijgen, alvast een voorschot op de Fyra-prijsverhoging leek te willen nemen: mijn combinatie van een weekendretourtje Roosendaal – Essen uit de automaat en een Belgisch e-weekendretour Essen – Gent was liefst vijf euro goedkoper dan het Hispeed e-retour Roosendaal – Gent, let wel: bij een reisadvies met gebruik van de stoptrein Roosendaal – Antwerpen!
Met ingang van de nieuwe dienstregeling en het nieuwe jaar zullen de tarieven ongetwijfeld ook voor de klassieke verbinding via Essen veranderen, ben benieuwd!

Advertenties

Eén reactie to “Met de intercity naar jenever in Gent”

  1. Klinkt allemaal prima! Binnenkort maar eens een keertje doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.