Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Wederopstanding: Grodziskie (Grätzer)

Posted by Treinjan op 23/11/2012

Een bier dat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw niet meer op commerciële schaal is  gebrouwen, is gisteren heropgestaan. Grodziskie is de naam van het bier in het Pools, naar de stad Grodzisk Wielkopolski, ook wel bekend onder de Duitse naam Grätzer, dat wil eveneens zeggen: van/uit Grätz. Weliswaar hebben meerder Poolse amateurbrouwers zich er nog wel eens aan gewaagd, maar die bieren zijn totnogtoe niet algemeen verkrijgbaar geweest. Dit bier is een gezamenlijke onderneming van bierhistorici Ron Pattinson en Evan Rail, van Monarchy of Musselland (waarachter Sebastian Sauer [Freigeist] en Alice van der Kuijl [Bierkoning] schuil gaan) en van Michel Ordeman van Jopen, daar is het bier ook gebrouwen, of liever, de twee bieren!
Grodziskie was in zijn tijd behoorlijk bekend, en werd ook uitgevoerd, hoewel de produktie nooit heel erg groot is geweest. Het werd gemaakt met uitsluitend gerookte tarwemout (geen gerstemout!), behoorlijk gehopt, en is niet sterk, het alcoholgehalte lag tussen de 3 en 4 %. Er werd ook wel eens wilgenbast toegevoegd, en dat was de reden om de herschepping in twee varianten te maken. Overigens kon daarvoor de oorspronkelijke giststam gebruikt worden, die was gelukkig bewaard gebleven.
MoM Grätzer is dan gemaakt met rooktarwemout (rook afkomstig van eikenhout), Poolse hop (Lublin) en de originele gist, MoM Grodziskie voegt daar nog wilgenbast aan toe. De bieren zijn op het oog niet van elkaar te onderscheiden, lichtgeel en wazig tot troebel, als een witbier. De Grätzer heeft een duidelijk maar subtiel rookaroma, smaakt ook eventjes wat rokerig, dan komt de hop sterk door, vervolgens is er ook fruitigheid en kruidigheid waarneembaar, ik neem aan dat de gist daarvoor zorgt. De Grodziskie is minder rokerig, is wel hopbitter en fruitiger/kruidiger. Beide bieren zijn mede door hun bescheiden alcoholpercentage zeer goed doordrinkbaar.
De presentatie was bij de Wildeman, en ik was er goed op tijd, ben daarom begonnen met een glas Freigeist Geisterzug Gose, een zachtzure indrinker, fruitig en kruidig. Per slot van rekening kan Ron Pattinson als hij er zin in heeft een behoorlijk lang verhaal afsteken, en dan wil ik niet droogstaan. Hij hield het echter kort, maar wel terzake. Daarna konden dus de twee bieren geprobeerd worden, als afsluiter heb ik dan nog de Rauchweizenbock van Freigeist geprobeerd, met een zeer subtiele kruidige rokerigheid. Leuke bieren, leuk gezelschap, een geslaagd avondje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s