Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Altbier, Mostert en Neanderthalers

Posted by Treinjan op 16/11/2012

Een dagje naar Düsseldorf en omstreken. Na aankomst met de Stadtbahn (ondergrondse tram, geen echte metro) naar het Stammhaus van Hausbrauerei Schumacher aan de Oststrasse, voor middagmaal en Latzenbier, de sterkere variant van het standaard Alt, smaakt voortreffelijk. Het restaurant is deels al omgebouwd tot statafel-café, maar rond lunchtijd is het nog wel mogelijk een plaatsje te vinden; in de avond heerst “Ausnahmezustand”, zowel hier als bij de Ausschank in de Bolker Strasse, Zum Goldenen Kessel. Vervolgens een bezoek aan Löwensenf, een mosterd-speciaalzaak annex klein museum, in de Bergerstrasse (een eindje voorbij Uerige), waar ik een paar potjes met bizondere mosterds aanschaf. Düsseldorf is groot in mosterd (in lokaal dialect: Mostert), er zijn een groot aantal varianten verkrijgbaar, waaronder een met Altbier; er is er trouwens ook een met Kölsch, ook hier in Düsseldorf verkrijgbaar. Hét mosterdmerk van D. is trouwen ABB  (A.B. Bergrath), aechte Duesseldorfer Mosterd, tegenwoordig ook door Löwen geproduceerd.
Dan met de trein naar Neanderthal (Mettman), ten oosten van de stad, voor een bezoek aan het gelijknamige museum. Interessant voor volwassenen, voor kinderen heel leuk en leerzaam. Het museum ligt in het dal van het riviertje de Düssel, Düsseldorf is ontstaan op het punt waar die in de Rijn uitmondt. Fraaie omgeving, ook zo laat in de herfst nog.
In de museumswinkel iets te lezen aangeschaft, dan met S-Bahn en tram naar Hausbrauerei Zum Füchschen in de Ratinger Strasse, aan de noordrand van de Altstad. Avondeten en Altbier, ook niks mis mee. Ook bij het Vosje is er een traditie van een sterker bier, zoals Latzenbier, Sticke (Uerige) en Stike (Schlüssel), maar niet met Ausschank op slechts enkele dagen verspreid over het jaar. In plaats daarvan is vanaf Sint Maarten (Martinstag, Martini) het Weihnachtsbier verkrijgbaar, net als het Silberfüchschen (Weizen) in beugelflessen. Uitgeschonken wordt dit bier alleen op 24 december. Terug op het Hauptbahnhof nog een bezoek aan de grote boeken- en tijdschriftenwinkel, de terugreis naar Leiden (weer via Venlo) vindt in het donker plaats, tijd voor lezen.

Advertenties

2 Reacties to “Altbier, Mostert en Neanderthalers”

  1. Vervolgens een bezoek aan Löwensenf, een mosterd-speciaalzaak annex klein museum, in de Bergerstrasse (een eindje voorbij Uerige), waar ik een paar potjes met bizondere mosterds aanschaf.
    Die zelfde mosterd kocht ik een paar jaar terug op de lokale warenmarkt in de Altstad, voor ongeveer de halve prijs

  2. Treinjan said

    Mostert is in Düsseldorf sowieso niet heel duur, drie potjes voo 5 euro, 1x Altbiermosterd, 1 Bärlauch, 1 grove met witte wijn. In de Mertensgasse zit trouwens ook een leuk winkeltje met mosterd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.