Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

PINT Bo(c)kbierfestival 2012

Posted by Treinjan op 28/10/2012

Alweer de 35e editie, ook dit jaar weer in de Beurs van Berlage op 5 minuten van Amsterdam Centraal. Toegangsprijs is 10 euro, daarvoor krijg je een glas (je toegangsbewijs, met een maatstreep op 20 cl) en een boekje, munten zijn € 2,50 (1 gratis munt voor Pint-leden). Behoorlijk duur dus, maar dat is de prijs van deze toplokatie, er wordt geen winst gemaakt bij dit festival. De indeling direct na de ingang was wat veranderd, je werd eerst naar de zaal met de glazen zaal (de Graanbeurszaal) geleid, daar waren garderobe en kassa, dan kwam je in de kleine centrale hal. Hier was een uitgebreide PINT-stand, de boekenwinkel van de Bierboom, een stand met kaas en een met broodjes en dergelijke, plus een tap (met drie notenbokken). Alle overige bierstands waren in de grote zaal, het muziekpodium was (vrijdag en zaterdag) in de derde op de centrale hal aansluitende zaal.
Zoals steeds is er erg weinig zitgelegenheid, 90 procent moet staan, al dan niet aan een statafel. Sommige van deze tafels waren trouwens beladen met etenswaren, tot complete saladeschotels aan toe. Omvangrijke bierlijst, er zijn dit jaar weer méér Nederlandse bo(c)kbieren op de markt, daarbij was toch niet eens élk bokbier aanwezig. Ook de Duitse lijst was door omstandigheden helaas korter dan voorgaande jaren (geen Bock uit Bamberg ). Over het algemeen waren de bieren die ik geproefd heb in orde tot goed, een enkeling had gewoon niet getapt moeten worden. Daarnaast is er natuurlijk de eeuwige discussie over wat nu eigenlijk een bokbier is (en of je het nou als bock- of bokbier moet schrijven).
In de loop van de zaterdagmiddag werd het weer érg druk in de grote zaal, ik vraag me toch af of de beschikbare ruimtes niet beter benut kunnen worden. Dankzij het goede gezelschap heb ik me wel vermaakt, maar ik was toch blij dat ik weer buiten stond.

Zondagmiddag nog een toegift, nu is het beter te doen dan zaterdagmiddag. Ik geniet nog van enkele bieren en wat kaas  en kan daarbij zelfs een halfuurtje zitten! De uitslagen van de bierkeuring worden deze middag bekendgemaakt, daar zijn wel enkele verrassingen bij.
Bock:
1. Gulpener Bock, 2. Amstel Bock, 3. SNAB Ezelenbock.
Dubbelbock:
1. Zeeburg Dubbelbock, 2. Pelgrim Dubbelbock, 3. Jopen Johannieter.
Speciaalbock:
1. Oudaen Herfstbok, 2. Hemel Moenen rookbock, 3. Hemel Eiken.
Buitenlandse bockbieren:
1. Paulaner Salvator (Doppelbock), 2. Andechs Doppelbock, 3. Weihenstephan Korbinian.
Alle bieren zijn van het vat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: