Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Treinen in 2013

Posted by Treinjan op 17/10/2012

De nieuwe dienstregelingen gaan in op zondag 9 december. Het nieuws is gemengd.

Om te beginnen: in Nederland
– wordt de Hanzelijn door de Flevopolders in gebruik genomen, wat de verbindingen naar Zwolle en verder naar Friesland, Drente en Groningen behoorlijk ingrijpend verandert.
– De trein naar Zeeland keert terug naar de Schiphollijn en rijdt tweemaal per uur, beide treinen rijden van Roosendaal tot Vlissingen als stoptrein.
– Meer treinen Utrecht – Eindhoven – Sittard: de IC uit Noord-Holland rijdt twee keer per uur naar Maastricht, de IC uit Schiphol rijdt tweemaal per uur naar Heerlen.
Er zijn nog een heleboel andere, kleinere wijzigingen, dus raadpleeg reisplanners!

Dan naar België. De Fyra gaat (waarschijnlijk, er zijn nog onzekerheden!) rijden naar Antwerpen en Brussel via de hogesnelheidslijn. Een verslechtering voor Zuidwest-Nederland want het laatste opstapstation in Nederland is Rotterdam Centraal. Treinkaartjes voor de Fyra zijn ook nog eens een stuk duurder, relatief goedkope kaartjes zijn er eigenlijk alleen voor vroegboekers. Let wel: met treinbinding, dat wil zeggen dat je kaartje alleen voor 1 specifieke trein geldig is. Spontaan even naar België met de “snelle” trein wordt duur.  De stoptrein Roosendaal – Antwerpen zal wel wat drukker worden. Reizigers uit (zuid)oost Nederland reizen beter via Maastricht – Luik.
Overigens rijdt de Fyra de eerste tijd ook nog eens minder vaak, voor een uurdienst zijn er nog niet genoeg treinstellen afgeleverd.  Als er eenmaal weer een volledige uurdienst is kunnen er misschien goedkopere reismogelijkheden buiten de piekuren komen. En voor wat betreft de technische betrouwbaarheid van de treinstellen is het ook nog maar afwachten, de reputatie van bouwer Ansaldo-Breda is in dat opzicht niet al te best.
Voor reizigers naar Engeland is dit ook een grote verslechtering, bij Eurostar-kaartjes was de aansluiting met de Beneluxtrein inbegrepen. Vliegtuig en boot worden zo weer een stuk aantrekkelijker.

Naar Duitsland blijft voorzover ik nu kan nagaan alles min of meer hetzelfde. De treinen naar Osnabrück – Hannover – Berlijn gaan weer vanaf Amsterdam Centraal rijden (nu Schiphol). Er zijn plannen van Arriva om de frequentie van de verbinding Groningen – Leer te verhogen, maar ik heb nog geen nader informatie dienaangaande kunnen vinden.

Meer informatie is te vinden op treinreiziger.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.