Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Nederlands Bierfestival Den Haag

Posted by Treinjan op 11/05/2012

Oftewel het openingsfestival van de Week van het Nederlandse bier. In de Grote Kerk, die een zee van ruimte bood, het was ook aan het eind van de vrijdagmiddag niet erg druk. Stands van grote en kleine brouwerijen, van de organisatoren en verenigingen, en enkele met hapjes, kaas en koffie. Er staan watertaps, en voor de glazen is er een wisselservice. De toegangsprijs is behoorlijk, maar het proefglas en vier proefmunten ter waarde van € 1,75 zijn inbegrepen, zodat je op vrijdag nog ongeveer 7 euro toegang betaalt .
Heel behoorlijke bierkeuze, de interessante bieren zijn niet alleen bij de “kleintjes” te vinden. De grote brouwerijen laten wel kansen liggen: Heineken is er met alleen drie pilseners, Dommelsch valt niet eens op. Grolsch heeft een mooie stand maar daar had nog meer van gemaakt kunnen worden, enzovoorts. Positieve uitzonderingen zijn bijvoorbeeld Gulpener en Lindeboom, die nieuwe bieren meegebracht hebben en deze redelijk tot goed presenteren. De kleine brouwerijen hebben in het algemeen ook kleine stands (uitzonderingen zijn Jopen en vooral de Texelse, die het breed laten hangen), maar ze hebben wel een redelijk interessante bierselectie meegebracht.
Het proefglas van 15 cl is mij eigenlijk wat te klein (het wordt volgeschonken, dus je kunt niet zwenken), anderzijds is de bierhoeveelheid mij eigenlijk al te groot. Dat viel bij de (gratis) proeverij van Stibon op, waar je een kleine hoeveelheid bier in je proefglas kreeg (ISO-glas, nog iets kleiner dan het festivalglas). Daar werd overigens nog eens overtuigend gedemonstreerd hoe je geur- en smaakwaarneming bepaald kan worden door de vorm van het glas!
Natuurlijk lopen er heel veel bekenden rond, zo groot is het Nederlandse bierwereldje nu ook weer niet. Gelukkig zijn er ook redelijk veel “nieuwelingen”, die het nodige kunnen ontdekken. Er is geen sprake van hinderlijke muziek/muzak, dus goede proefomstandigheden. Al met al een behoorlijk geslaagde eerste editie van dit festival.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.