Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Braukunst Live!

Posted by Treinjan op 24/04/2012

Eerste editie van dit bierfestival, in het MVG-museum in München-zuidoost. De bezoekers wordt aangeraden per OV te reizen naar het S- en U-Bahnhof Giesing, vandaar rijdt er elke 10 minuten een gratis pendelbus naar het museum (dit is altijd het geval op de openingsdagen van het museum). De toegangsprijs is behoorlijk, 20 euro voor 1 dag, 35 voor twee en 45 voor alledrie. Je krijgt (elke dag!) een proefglas en vier coupons voor 0,1 liter bier. Drie coupons zijn voor bier van de drie “Premium Partner” brouwerijen, Hofbräu, Schneider en Camba Bavaria (Braukon), de vierde is een vrije keuze. Verdere bieren betaal je met muntjes (“chips”) ter waarde van 50 cent, de meeste bieren zijn 1 tot 3 muntjes voor 10 cl (meestal ruim ingeschonken), alleen echte specialiteiten zijn soms duurder. Het proefglas, een groot voetglas met lange steel, is alleen deze keer inbegrepen, bij een volgende gelegenheid wil men daarvoor statiegeld vragen. Sommige stands konden de glazen spoelen, de andere verwisselden je glas voor een schoon exemplaar, daarnaast was er een algemene “glazenwisselstand” van de organisatie.
De meeste aanwezige brouwerijen komen uit Beieren, een aantal uit andere delen van Duitsland, verder zijn er diverse Oostenrijkse brouwerijen aanwezig, een Italiaanse en een Nederlandse (de Molen). Daarnaast is er een stand met een behoorlijk aantal Engelse bieren (bijna alles flessen), plus enkele Amerikaanse en Deense bieren. België is de grote afwezige, als niet huisstekerij h. Ertie aanwezig was met zijn spontaan gegiste bieren. (De stand met engelse bieren had ook een bier- & koffielikeur van Belgische herkomst, warm te drinken met slagroom!). Verder zijn er nog een stel stands van bier-gerelateerde bedrijven, instellingen en verenigingen, een stand met bronwater uit München (gratis, dus een ideaal aanlooppunt om de vochtbalans te herstellen), een eethoek van de Forschungsbrauerei (zonder Bratwurst, dus geen geuroverlast) waar je ook water en frisdranken kunt krijgen. Tenslotte zijn er enkele stands met distillaten, vooral whisk(e)y, het festival is opgezet door Finest Spirits dat jaarlijks in februari een whisky- en gedistilleerd festival organiseert, ook op deze plek. Geen muziek, wel enkele presentaties/intervieuws, maar als je daar niet naar wilt luisteren is een paar meter doorlopen voldoende. Er zijn in een zijzaal enkele proeverijen, daarvoor wordt in het algemeen een bijdrage van 5 euro gevraagd.
De bierkeuze was groot genoeg om drie dagen vol te maken, ik heb me tot twee beperkt. Ik heb geen gedetailleerde aantekeningen bijgehouden van wat ik zoal geproefd heb, maar dit waren enkele hoogtepunten: een hoppig bier van Hofbräu München, speciaal gebrouwen voor het festival, de Hopfenweisse van Schneider (een zeer hoppige Doppelweizenbock), Berliner Weisse van Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof (uit Leipzig, zéér verfrissend), Colonia van Braufaktum (een Ur-Kölsch), Gregorius, de eerste Oostenrijkse Trappist (een donkere tripelbock van meer dan 9 vol%), Lentebier van De Molen, twee bieren van Brewfist (de Italiaanse deelnemer), de twee Propeller-bieren, de Bock van de Forschungsbrauerei, een bier met gember van Braustelle/Freigeist uit Keulen en ga zo maar door. Een ander hoogtepunt was de proeverij van bieren van Camba Bavaria, vrijdagavond. De belangstelling ervoor was erg beperkt (1 Nederlander en 1 Oostenrijker), ten onrechte, dus in plaats van in de zijzaal hebben we acher de stand geproefd, er waren twaalf bieren van de tap, keus genoeg! Nog een hoogtepunt was het middageten zaterdag bij de Forschungsbrauerei in M-Perlach, vlakbij. Enkele bekenden getroffen, zowel voor als achter de stands. Het festival was goed georganiseerd, is me prima bevallen. Hopelijk is het een blijvertje, als het even kan ben ik dan volgend jaar of het jaar daarop weer van de partij.

Eén reactie naar “Braukunst Live!”

  1. […] (verslag 2012) in het MVG-Museum (tram- en busmuseum) in de wijk Giesing, dat is in het zuidoosten van München. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: