Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Jeneverfestival 2012

Posted by Treinjan op 20/03/2012

Alweer de derde uitgave van dit festival, vanzelfsprekend in het Jenevermuseum te Schiedam. De opzet was ook ongewijzigd: vier uur proeven tegen betaling van een entreegeld, en steeds 1, zelden 2 stokertjes (à 1 euro) per glas. In het entreegeld zijn proefglas, boekje plus potlood en twee stokertjes inbegrepen. Wederom een vijftiental distillateurs met ruim 80 verschillende produkten: jonge en oude jenevers, korenwijnen, moutwijnen, kruidenbitters en likeuren. Daarnaast hapjes met jenever (incl. demonstratie), kaas, bonbons, cocktails, boeken en souvenirs. Alles verdeeld over de begane grond (met extra tent achter het museum), de eerste en de derde verdieping.  Wederom zeer de moeite waard, er was heel wat moois te proeven, en dankzij de aan het museum verbonden slijterij kun je dat lekkers (voorzover voorradig) meteen meenemen.
Er waren weer drie begeleide proeverijen, een gericht op historie (’t Spul, Schiedam), een gericht op smaak (Rutte, Dordrecht) en een gericht op cocktails en mixen met jenever. Deze werden gehouden op de tweede verdieping.
Enkele dingen die opvielen: Bols is gestopt met de tien jaar gerijpte Corenwijn, de zes jaar is nu de oudste terwijl er een vierjarige is bijgekomen. Ik zal dus zuinig zijn op mijn 10-jarige kruik! Verder was brouwerij de Schans uit Uithoorn voor het eerst aanwezig, zij distilleren al enige tijd en maken diverse interessante dingen, waaronder hun varianten op moutwijn. Last but not least: Notaris (H. Jansen) heeft het produktpalet “naar boven” uitgebreid met een VXO (15 jaar houtrijping!) en een Vintage 1991.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.