Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Latzen en Bolten

Posted by Treinjan op 16/03/2012

Na een bezoekje aan familie in Venlo eerst per snelbus naar Mönchengladbach, verder per sneltrein naar Düsseldorf. Rondwandeling door de Altstadt, genieten van het mooie weer aan de oever van de Rijn. Wat Killepitsch-flesjes gekocht, vervolgens naar de Oststrasse voor Latzenbier en middageten bij Schumacher. Deze driemaal jaarlijks verkrijgbare wat sterkere versie van hun Alt is altijd aanleiding tot veel drukte en een groot feest, zowel hier aan de rand van de binnenstad als in Im Goldenen Kessel, hartje binnenstad (Bolkerstrasse, schuin tegenover Zum Schlüssel). Uerige (Sticke) en Schlüssel (Stike) hebben eenzelfde traditie en bij Füchschen is er het Weihnachtsbier. Met lunchtijd valt de drukte mee en is het bier nog rustig te proeven: lichtjes gebrand moutig, vleugje rood fruit, mild maar duidelijk gehopt, zeer doordrinkbaar. Vervolgens nog een ritje met de Stadtbahn (mengvorm van metro en tram).

Terug op het Hauptbahnhof neem ik de S-Bahn tot Korschenbroich, verder met de bus naar de Bolten Brauerei (alles op een zelfde dagkaart). Er is geen Brauereigasthof, wel een Biergarten, maar die is zo vroeg in het jaar nog niet open, hoewel het vandaag warm genoeg zou zijn. Wel is er een brouwerijwinkel met de eigen bieren (Altbier, de ongefilterde Ur-Alt, Ur-Weizen, alcoholvrij Malzbier, Lichter’s Lecker Bierchen, Helles en het ongefilterde Landbier) plus waters en sappen. Ook is er sterker spul verkrijgbaar, er wordt hier ook gedistilleerd. En dan zijn er nog produkten van andere producenten waarin Bolten-bier verwerkt wordt. Met een zware rugzak plus extra tas terug naar het station, en via M’Gladbach – Venlo – Den Haag terug naar huis.

Treintechnische opmerking: het extra betalen voor het grensoverschrijdende traject(je) Venlo – Kaldenkirchen is sinds 1 januari verleden tijd, kaartjes van het VRR (Verkehrsverbund Rhein-Ruhr) en NRW-tickets (deelstaat NordRhein-Westfalen) zijn geldig vanaf Venlo.
Taalkundige opmerking: het Duits kent net als het Nederlands de verlengings-i, Korschenbroich wordt uitgesproken als Korsjenbroog (en Oisterwijk als Oosterwijk).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: