Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Alvinne bierfestival 2012

Posted by Treinjan op 05/03/2012

Het Alvinne Craft Beer Festival (ACBF) kon dit jaar plaatsvinden op zaterdag en zondag, omdat er nu geen overlap meer is met het Zythos festival (ZBF), dat verhuisd is naar eind april (en naar Leuven). De twee voorgaande jaren was het festival op een steeds andere locatie gehouden omdat de brouwerij in Heule te klein was en er elk jaar meer mensen kwamen. Dit jaar bood het nieuwe brouwerijgebouw in Moen (deelgemeente van Zwevegem, zuidoost van Kortrijk) voldoende plaats. Enig nadeel is de wat moeilijke bereikbaarheid, zodat ik een groot deel van het traject per auto heb afgelegd.
Dat het festival faam heeft verworven en heel goed op eigen benen kan staan valt op te maken uit het feit dat er alleen zaterdag al meer bezoekers waren dan vorig jaar op twee dagen. Zondag was wel rustiger maar nog steeds goed bezocht. Een formidabele lijst van brouwerijen: uit België Alvinne en de Struise brouwers, uit Nederland Emelisse en De Molen, oude rotten van dit festival. Het zwaartepunt lag dit jaar in Engeland: Brew Wharf (Londen), Brodie’s Beers (Londen), Hawkshead (Staveley), Marble (Manchester), Redemption Brewing (Londen), Thornbridge (Bakewell) en Twickenham Fine Ales (Twickenham). Maar daarmee was het nog niet gedaan: Fanø Bryghus & Evil Twin Brewing (Nordby, Denemarken), Haandbryggeriet (Drammen, Noorwegen) en Hair of the Dog (Portland, Oregon, USA), plus al klap op de vuurpijl de Duitse (!) lambikblender/geuzesteker h.ertie uit Duisburg.
Elke brouwer/steker had tenminste vier bieren meegenomen, maar vaak waren het er veel meer, dus een ongelooflijke keuze. Goed dat we met zes mensen aan 1 tafel proefden. De alcoholpercentages liepen uiteen van 2 tot 25 volume%, waarbij het bier van “slechts” 2 procent bepaald niet smakeloos was! De bieren werden geschonken in de bekende 10 cl proefglaasjes van Alvinne (statiegeld 2 euro), betaling geschiedde met muntjes à 50 cent, gekocht aan de centrale kassa. De prijs per glas liep uiteen van 2 tot 8 muntjes. Met de muntjes kon je ook een bordje kaasblokjes (kaas met Halleschelle bier) of een met Breydelspek kopen, en natuurlijk frisdrank en water. Buiten stond nog een frituur, daar betaalde je gewoon kontant, net als in de bierwinkel. De “catering” lag daarmee helaas wel op een lager peil dan de voorgaande twee keren. Ook het sanitair kon beter, maar verder niets dan lof voor wat de heren van Alvinne weer voorelkaar gekregen hadden. Zoiets heeft toch heel wat voeten in de aarde, reden om een tandje terug te schakelen: het volgende festival vind over twee jaar plaats.
Tot slot: bij het verlaten van het festival kreeg je als je je glas inleverde, een driekwarter Morpheus Extra – een goeie ruil zou ik zeggen.

2 Reacties to “Alvinne bierfestival 2012”

  1. Billy said

    jammer genoeg ben ik er niet geraakt… 😦

  2. […] een bierfestival in hun nieuwe brouwerij in Moen (gemeente Zwevegem), niet ver van Kortrijk (verslag). Daar zoiets wel enige voeten in de aarde heeft werd toen aangekondigd dat een volgende editie op […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.