Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Bier en spijs in Alkmaar

Posted by Treinjan op 29/02/2012

Bier en spijs is een Nederlandse term voor het combineren van etenswaren met bier, een term die ik redelijk geslaagd vind. Pint Regio N-H is er al mee begonnen toen het bierfestival nog in Heiloo plaatsvond, de eerste keer wat à l’improviste, maar daarna steeds gestructureerder, met interessante en lekkere resultaten. Ook dit jaar waren er weer twee “workshops” tijdens het Noord-Hollands Bierfestival (zie voorgaand bericht), de ene gewijd aan combinaties van produkten uit de provincie met bieren uit de provincie (“Rondje Noord-Holland”), de tweede aan patisserie, dat wil zeggen: gebak, koekjes, bonbons en desserts. De eerste proeverij (vind ik een betere term, het “werk” was immers al tijdens het voorproeven gedaan) was goed bezocht, de tweede helaas slecht, terwijl vooral daar een paar fantastische combinaties te proeven waren, de afwezigen hadden ongelijk.

De combinaties van het Rondje N-H waren:

  • schijfjes (bio?) rauwe (!) rode biet van de Oude Boerderij, Beverwijk, met Natte, de dubbel van ’t Ij;
  • knoflookworst (De pasteibakkerij, A’dam) met Imperial Stout van De Schans én Ongelovige Thomas van Jopen;
  • rillettes (gans/varken) (Pasteibakkerij) met Willy van De Prael;
  • zoute augurk (De Leeuw zuren) (érg zout!) met Stout + Moedig van De 7 deugden;
  • karbonade met Zaanse mosterd, met Zaans Winterbier van Breugems;
  • rode kool met appel en kruidnagel, met Scheepsrecht van De 7 Deugden.

De patisserie-combinaties:

  • geconfijte kaneelappel (Gotjé noten) met Koning Honing van SNAB;
  • chocolademacaron (puur, van Tout.) met Meesterstuk 2012 van Jopen;
  • Bonbon mango-vijgenazijn (Tout) met Rye Pale Ale van Jopen;
  • citroen-basilicumijs (Metropolitan) met Tasty Lady (Scheldebrouwerij / Breugems);
  • chocolade-kokosijs (Professor Grunschnabel) met Roock van SNAB;
  • gemberbolus (Laromme) met Sprout (Breugems / de Bierderie).

De absolute toppers voor mij zaten in de tweede proeverij, vooral de chocolademacaron, het chocoladeijs en de gemberbolus met hun bieren waren geweldig. Complimenten en dank aan Nicole, Bob en Petra plus de drie afwezige medewerkers.

Eén reactie to “Bier en spijs in Alkmaar”

  1. Rob said

    Het water loopt me in de mond. Uitnodigend omschreven,Jan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s