Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Winterbierfestival 2012

Posted by Treinjan op 23/01/2012

Het Wellantcollege in Gouda, vlak achter het station, was wederom de lokatie van het PRZH Winterbierfestival. De zeer goede bereikbaarheid per openbaar vervoer was goed waar te nemen: bij elke trein die vanaf ongeveer half een in Gouda aankwam spoedde zich een groep mensen richting Ronsseweg. De ruimte heeft weinig sfeer, maar dat doet hier totaal niet ter zake: de bezoekers maken de sfeer gewoon zelf. Helemaal als er een spontaan optreden is van een groepje Morris-dancers uit het UK!
Ruim tachtig bieren, een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, een vijfde daarvan was van het vat te proeven. Ik was eerder uitgenodigd om gedurende twee avonden mee te doen met het voorproeven (natuurlijk alleen flesbieren) voor de beschrijvingen in het festivalboekje, waarbij en passant ook nog een enkel bier moest worden afgekeurd omdat het echt niet in orde was. Dat voorproeven ging met twee groepjes van vier personen, de grotere flessen zijn door alle acht voorproevers geprobeerd. Op het festival zelf heb ik me vooral gericht op de vatbieren, zodat ik aan een nog nooit eerder aantal geprobeerde winterbieren ben gekomen (stuk of 50?). Zoals te verwachten lag het gemiddeld alcoholniveau vrij hoog, de overgrote meerderheid bevatte 7 tot 10 volumeprocenten alcohol. Ook overheersten de donkergekleurde bieren, bruin tot zwart.
Gemiddelde kwaliteit redelijk tot goed, er was slechts een bier dat toch echt niet in orde was, plus een bier waarbij er goede en slechte flessen waren. De proefomstandigheden waren gedurende het drukste deel van de middag in de grote zaal wat minder (warm en lawaaiig, louter door enkele honderden pratende mensen), maar de sfeer was prima, heb me uitstekend vermaakt, en velen met mij. Enig minpuntje in het geheel blijft het spoelen van de glazen. Complimenten aan de vrijwilligers en het PRZH-bestuur, het was weer goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.