Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Hét bokbierfestival

Posted by Treinjan op 30/10/2011

De 34e editie van het PINT-bokbierfestival, in de Beurs van Berlage, enkele honderden meters van Amsterdam Centraal. Een toplokatie, maar niet goedkoop, wat weerspiegeld werd in een toegangsprijs van 10 euro, inclusief proefglas. Alle bieren voor eenzelfde prijs, 2 euro voor 20 cl, te betalen met muntjes; ook de hapjes kreeg je voor 1 muntje. Dit jaar is er wat nieuws uitgeprobeerd, er was vrijdag en zaterdag een aparte zaal voor de muziek, zodat de grote beurszaal geheel aan het bier gewijd was. Mijns inziens een hele verbetering, ook bij grote drukte was zaterdagmiddag nog steeds normale conversatie mogelijk. Nu ook de zondag zonder muziek in de grote zaal en dan wordt het nog eens een echt BIERfestival.
De keuze aan bo(c)kbieren was weer groter dan vorig jaar, en de gemiddelde kwaliteit leek me in ieder geval niet minder, hoewel ik zo hier en daar wel iets geroken en/of geproefd heb dat de toets der kritiek niet kon doorstaan. Er is als voorgaande jaren ook weer gekeurd door bierkeurmeesters en brouwers. De resultaten van deze blindproeverij die geheel gericht is op brouwkwaliteit en voldoen aan de type-omschrijving werden zondagmiddag bekend gemaakt. Leuk was dat in de categorie “gewone” bokbieren de uitslag goed overeenstemde met de eerder gehouden consumentenproeverij “Lekkerste bokbier van Nederland“: bij beide was de Texelse bock 1 en Amstel Bock 2. Bij de zware bokbieren (dubbelbok en zwaarder) scoorde brouwerij Christoffel heel goed met een 1e en 3e plaats. De categorie speciaalbokken was een Duits onderonsje, met Aventinus (Doppelweizenbock) als winnaar. Nadien zijn de zes Nederlandse winnaars nogmaals blind geproefd, deels zelfs door “verse” proevers, met als algemene winnaar: Amstel Bock. Volledige uitslag: Pint.
Wat het festival tenslotte ook nog extra aantrekkelijk voor mij maakte, waren de twee presentaties onder de noemer “Ontmoet de brouwer”. Zaterdag gaf Theo Sonnemans van brouwerij Lindeboom een goed verhaal, natuurlijk onder het genot van zijn eigen bokbier, zondag was het de beurt aan Gerard van den Broek van Hertog Jan, die op zijn wijze een al even interessant verhaal te vertellen had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.