Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Modeste bierfestival Antwerpen

Posted by Treinjan op 02/10/2011

Mijnheer Modeste, zoals hij meestal genoemd werd, eigenlijk Modeste Van den Bogaert, was een van de boegbeelden van de Belgische brouwerswereld. Hij overleed op 1 oktober 2010, een jaar later vond dit festival plaats ter zijner nagedachtnis.
In een grote hal van brouwerij de Koninck, alsmede op een stuk buitenterrein, met een aantal activiteiten in café de Pelgrim. Toegangsprijs 3 euro (glasaankoop), alle bieren (15 cl) voor 1 euro, ter plekke aan de brouwers te betalen. Een behoorlijk aantal middelgrote en kleine brouwerijen gaf acte de présence, die een honderdtal bieren hadden meegebracht. Op de tweede festivaldag, zondag, week de lijst met aanwezige brouwerijen iets af.
Beide dagen waren er rondleidingen in de brouwerij, beide dagen ook een meer technische voor mensen met enige basiskennis van het brouwhandwerk. Verder diverse lezingen en een bier-en-kaas proeverij. Ik heb de proeverij op zaterdag bijgewoond, gegeven door Michel van Tricht. Vijf bieren, gecombineerd met steeds twee kazen, een Belgische en een buitenlandse. Een weelde van smaken, met combinaties die gingen van interessant tot fantastisch, voor mij was dit het hoogtepunt van het festival. Bij elk kaasschoteltje zat bovendien een sneetje notenbrood en een sneetje vijgenbrood, zodat ik meteen min of meer mijn avondmaaltijd gehad had.
Voor de organiserende vereniging, ABC [Zythos], was dit enigzins een sprong in het diepe, en al liet men wat steken vallen, dit was een behoorlijk geslaagd festival. De bierlijst was voor de doorgewinterde liefhebber misschien niet zo heel interessant, ze gaf een goed beeld van het Belgische bierlandschap en er viel genoeg lekkers en/of interessants te proeven. Maar het waren de “randactiviteiten” die het voor mij tot een geslaagd festival maakten. Voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.