Bier, cider, wijn & Trein

Plus gedistilleerd en boten (en eten en …)

Bodegraven, Bissegem en Leiden

Posted by Treinjan op 25/09/2011

Het laatste weekeinde van september was vol met bierige activiteiten, dus er moesten keuzes gemaakt worden. Twee dagen bierfestival en niet veel meer was mijn keuze.
Het eerste festival was de eerste dag (vrijdag) van de derde editie van het Borefts Bierfestival, van en bij brouwerij De Molen in Bodegraven. Slechts 20 minuten treinen vanaf Leiden, dus praktisch een thuiswedstrijd. Entreeprijs 16 euro, daarvoor kreeg je vijf biermuntjes (€ 1,50 per stuk), een proefglas (inhoud circa 10 cl), een informatieboekje met de bierlijst en een halfliterflesje bronwater, de netto entreeprijs was dus ongeveer € 7,00. Bijna alle bieren werden voor 1 munt geschonken, enkele voor twee of zelfs drie muntjes. Aanwezig waren De Molen, Christoffel en Emelisse uit Nederland, de Struise Brouwers uit België, Amager Bryghus en Mikkeller uit Denemarken, Nøgne Ø uit Noorwegen, Närke uit Zweden, LoverBeer uit Italië en Kernel, Marble en Thornbridge uit Engeland. In totaal ongeveer honderd bieren in vele stijlen en sterktes. De ware fantiekeling zou er beide dagen voor nodig hebben om van alles te proeven, ik heb me ingehouden en me geconcentreerd op de bieren met veel smaak (eigenlijk alles) maar niet heel veel alcohol (minder dan de helft). Voor wie interesse heeft in de wat extremere bieren is dit een fantastisch festival, maar een ding zit me toch wel dwars: de helft van de aanwezige bieren bevatte 10 vol% of meer alcohol! Ik vind dat toch vaak een beetje een zwaktebod, en heb veel meer respekt voor (en interesse in) de bieren die een volle smaak en veel karakter bieden bij een bescheiden(er) alcoholpercentage.
Het punt karakter brengt me bij het tweede festival dat ik dit weekeinde bezocht heb, het Karakterbierweekend van H.O.P. [Zythos] in Bissegem bij Kortrijk. Dit is een bescheidener uitvoering van het tweedaagse festival dat tot voor enkele jaren in Vichte plaatsvond. In de naam staat nog weekend, hoewel het nu een eendaags festival is; overigens wordt op de voorafgaande vrijdagavond altijd nog iets georganiseerd, dit jaar was dat een proeverij van bier en chocolade. Gratis inkom, muntjes € 1,30 per stuk, elf voor de prijs van tien en eentje gratis voor Zythos/Pint/Camra-leden, statiegeld-proefglas van ongeveer 13 cl. Geen boekje, alleen een bierlijst. Vroeger stonden de brouwers vaak zelf achter de stands, nu is het kleinschaliger, met gewoon vrijwilligers van HOP die de bieren uitschenken. Vrijwel alles van de fles, enkele bieren van het vat, in totaal een zeventigtal bieren (hiervan slechts een negental van 10 % of meer). Goed beschouwd zeker zo interessant als Bodegraven, en voor mij de lange reis (tweemaal meer dan 3½ uur) volledig waard. Gelukkig hielden de twee betrokken spoorwegmaatschappijen zich redelijk aan de dienstregeling, zodat ik de krappe overstap in Antwerpen zowel heen als terug probleemloos haalde (wat niet wil zeggen dat iemand die er niet zo in thuis is dat ook gelukt zou zijn).
Zondag eerst rustig bijgekomen, in de middag nog een bezoekje aan Leidsch Bier, open in het kader van de Nederlandse Brouwerijdagen. Een Aipiejee (de Leidse IPA) en een Morsporter gedronken, plus een lezing aangehoord over een poging om Brettanomyces gist te “vangen”, met twee proevertjes van een bier vergist met gecultiveerde Brettanomyces, daar geen van de geïsoleerde “wilde” gisten totnogtoe een bevredigend resultaat heeft geleverd. Zeer interessant, het onderzoek wordt voortgezet – en de brouwerij vergroot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

 
%d bloggers liken dit: