Bier & Trein

Bierreizen, bierfestivals en meer

Lang weekend

Posted by Treinjan op 28/08/2011

Donderdagavond een bierproeverij met vrienden. Vervolgens vrijdagmiddag rondleiding en proeverij bij Branderij De Tweelingh in Schiedam, georganiseerd door de vereniging Vrienden van het Jenevermuseum. Die avond naar de presentatie van het Tasty Lady bier in Breugem’s Brouwerij in Zaandam. Zaterdag een feest bij een van m’n biervrienden met vele bieren en hapjes en eten bereid met bier. Zondag tenslotte de Delftse biermarkt. En dat alles tussen de buien door.
Branderij De Tweelingh is gelegen aan de Noordvest in Schiedam en is een van de twee nog bestaande moutwijnproducenten in Nederland, de andere is het Jenevermuseum aan de Lange Haven te Schiedam. Gebruikt het museum voor zijn moutwijn het “oudste” recept, namelijk rogge en gerstemout, de Tweelingh volgt een iets moderner recept van gerstemout, mais en rogge. Hieruit wordt middels een bewerkelijk proces de Notaris moutwijn gemaakt. Notaris en de moutwijnjenever van het museum zijn de enige twee die het echtheidszegel van de gemeente Schiedam dragen. Het museum verkoopt standaard een soort moutwijn, twee jaar op eikenhout gelagerd, bij Notaris zijn er daarentegen drie versies: ongerijpt, drie jaar gelagerd (VO) en 10 jaar gelagerd (XO). En er is een nog oudere op komst!
De Biermarkt in Delft vindt plaats op de Brabantse Turfmarkt en is een mengeling van bierstands en stands van verzamelaars. Vorig jaar was het festival volkomen verregend, dit jaar leek het eerst ook niet best te worden, maar gelukkig werd het nog droog en zelfs zonnig, en daarmee ook wat minder koud. Een bescheiden maar aardige selektie bieren, alle uitgeschonken in een proefglas van café Locus Publicus.  Dit glas koop je voor 2 euro, je glas wordt gevuld voor hetzelfde bedrag (betaling met muntjes gekocht aan centrale kassa’s). De Brabantse Turfmarkt is minder dan 10 minuten lopen van het station.

Advertenties

2 Reacties to “Lang weekend”

  1. De Tasty Lady smaakt ook wel goed, hè Jan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.